Skip to main content

Foreningen af Yngre Læger (FAYL) må skifte navn - flere medlemmer nærmer sig pensionsalderen

Bernadette Guldager

2. nov. 2005
3 min.

Der er stor diskrepans mellem FAYL's brug af ordet YNGRE, og medlemmernes faktiske biologiske alder. Jeg kender således flere medlemmer der er over 60 år. Brug af ordet yngre, virker derfor som et fejlsignal til omgivelserne - nærmest flovt, pinligt, latterligt, men vel også nedværdigende for visse af medlemmerne. Man har helt glemt eksistensen af den biologiske aldersgrænse for dét at være yngre, da man vel i dimittendbegrebets hellige navn valgte foreningens navn. Senere har man inkluderet de ældre afdelingslæger i foreningen, hvilket yderligere har forvrænget signalet.

På min hospitalsafdeling er vi i alt fem medlemmer af FAYL, hvoraf fire er speciallæger, mens tre er afdelingslæger. Kun én af de fem kan efter min overbevisning betegnes som værende yngre, da vedkommende er under 40 år. De øvrige er langt ældre: To er i slutningen af fyrrene, én er i midten af halvtredserne, og den sidste er over 60 år gammel! Bortset fra mig selv (!) er der ingen der ser specielt ung ud. Men vi er da flere der føler os yngre end svarende til aetas. Objektivt bruger vi alle sammen i varierende omfang briller, og har rynker, mens fire er gråhårede og pletskallede. Tre af lægerne har voksne, ikke hjemmeboende børn. Der er alt i alt ikke meget ungdommeligt over FAYL-flokken på min afdeling. I hvert fald vil begrebet »yngre« ikke være det første der falder én ind, hvis man en morgen møder os på arbejdspladsen.

Ordet yngre bruges i flere sammenhænge fx inden for gerontologien, der er læren om aldringen. Inden for arkæologien taler man fx om den yngre og ældre stenalder. Bruger man ordet yngre som søgeord på Internettet, får man navne på ungdomsforeninger, ungdomsskoler m.v. eller på private firmaer, der i deres jobannoncer søger yngre medarbejdere og så selvfølgelig FAYL!

Nu er der jo nok nogle konservative, der vil mene, at FAYL er et så veletableret navn i folks bevidsthed, at det vil virke forkert at skifte det ud. Det er noget sludder. For det første bør læger med deres uddannelse inden for kroppens aldringsprocesser vel være de første til at indse fejlsignalet i brug af ordet yngre, når mange medlemmer er langt over 40 år. For det andet, er der mange firmaer, banker, organisationer, der fusionerer, etc. og dermed tager navneforandring uden væsentlige problemer. Fx skiftede Ebberødgård navn til Svaneparken; og lægernes universitet i Odense - blev ved fusion til Syddansk Universitet. Sidstnævnte er dog et misvisende navn, da universitet ikke ligger særligt sydligt - tværtimod ligger det nærmest lige midt i Danmark og på geografisk højde med universitet i København. Man må derfor anbefale, at FAYL tager professionelle folk med i rådgivning om et nyt navn. Foreningen kunne derefter sende navneforslag ud til afstemning blandt medlemmerne.

Der ligger en aldersbetinget pensionsbombe under FAYL, og man kunne ironisk spørge, om foreningen har overvejet en seniorpolitik, der omfatter tilskud til briller, fodtøj og stokke - til deres YNGRE medlemmer over 50 år. FAYL er et utidssvarende navn, der efter min mening bør udskiftes, ikke blot af hensyn til medlemmerne, men også for omgivelsernes skyld:

»Goddag og velkommen til afdelingen, må jeg præsentere mig selv, jeg er 45 år gammel og afdelingens næstyngste, YNGRE læge! Jeg er 1. reservelæge her på afdelingen. Undskyld, spurgte du hvem jeg er i ,reserve` for? Det véd jeg faktisk ikke, men de andre læger er lige på trapperne - giv dem et øjeblik mere, de er ikke så hurtige til bens. Men du må ikke blive forskrækket når du ser dem, - de ér altså medlemmer af YNGRE læger!«