Skip to main content

Forskning i sygehuse under forandring. Hovedpointer fra fem års studier af ledelse og organisering i det danske sygehusvæsen FLOS - Forskningscenter for Ledelse & Organisation i Sygehusvæsenet

Lægelig direktør Erling Birk Madsen E-mail: Erling.Birk.Madsen@fh.hosp.dk

1. nov. 2005
3 min.

Forskning i sygehuse under forandring præsenterer en indføring i de flotte forskningsresultater fra Forskningscenter for Ledelse og Organisation i Sygehusvæsenet (FLOS) fra centrets femårige levetid. Formen er anderledes end vi er vant til at se, idet en videnskabsjournalist har skrevet de fem temaartikler i bogen ud fra interviews med forskerne, den publicerede forskning samt to seminarer. Det er meget forfriskende og giver en »nøgle til det samlede univers af ny viden, der ligger i FLOS' øvrige publikationer«, som centerleder Finn Borum udtrykker det.Hovedfokus i FLOS' forskning er casestudier af processer i mødet mellem reformer og styringsprincipper og lokal praksis i det danske sygehusvæsen, hvor forskerne har været ude at tale med personale på gulvet og på ledelsesgangen, for at beskrive hverdagen.Mange i det danske sygehusvæsen føler formentlig, at alt er under forandring med de mange organisationsændringer, som er fremkommet gennem de senere år. Her har FLOS-forskningen både haft øje for stabiliteten og forskydningerne i den daglige traditionsrige praksis med behandling og pleje baseret på professionernes faglighed over for dynamikken i de ledelsesmæssige strukturer. Selv om »motoren kører i stadig højere gear, er der forbløffende kontinuitet i sygehusvæsenets maskinrum«. Forskningen har her beskrevet, hvor vigtige de faglige netværk er for at få sygehusvæsenet til at hænge sammen.Et gennemgående tema i FLOS-forskningen har været, hvordan forandringer udefra bliver implementeret og anvendt i sygehusenes kerneopgaver. Med udgangspunkt i H:S Righospitalets centerstruktur, udvikling af patientforløb på H:S Frederiksberg Hospital og funktionsbærende enheder i Nordjyllands Amt finder forskerne, at top-down-reformer kan have effekt. Fra forskningsresultaterne kan hentes mange nyttige råd, herunder at der må regnes med et tidsperspektiv på op til fem år, før effekt kan forventes. Forskerne foreslår flere pilotprojekter og forsøg, før de store ændringsprojekter sættes i gang.

Det tjener FLOS til stor ære, at man har fokuseret på, hvor stor betydning hverdagens praktiske arbejde har for sygehusvæsenets funktion. Man har her beskrevet »arbejdets infrastruktur« som en samlet betegnelse for de fænomener, som danner rygraden i det daglige arbejde. De beskrevne fragmenterede arbejdsforhold for yngre læger giver inspiration til arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet ved en bedre daglig arbejdstilrettelæggelse. Der er stort behov for flere eksperimenter med dagligdagens organisering, ikke mindst når vi nu står over for indføring af elektroniske patientjournaler.

Bogen beskriver hvor varieret, ledelse kan udøves i sygehusvæsenet, afhængigt af sygehusstrukturen med funktionsbærende enheder, store og små sygehuse og det faglige indhold på medicinske, kirurgiske og laboratorieafdelinger. FLOS har især studeret ledelsesudfordringerne på afdelingsniveau, hvor man lægger vægt på, at der kræves sundhedsfaglig indsigt for at udføre et godt lederjob. Forskningen leverer mange gode råd til lægechefers balancering mellem de lægelige og økonomisk-administrative styringsrationaler.

Bogen har sin store styrke i beskrivelsen af det evidensbaserede grundlag for forandring af sygehusvæsenet. Udfordringen er at fokusere på hverdagens organisering frem for på store forkromede forandringsprojekter. Forskning i sygehuse under forandring anbefales til alle praktikere, forandringsagenter, reformmagere, planlæggere, forskere, konsulenter, undervisere og politikere, som ønsker at lære mere om principperne for vellykkede forandringsprocesser.

København: Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2004.

51 sider. Pris: 95 kr.

ISBN 87 7683 000 4