Skip to main content

FORFATTER: Heslet L

Forlag: Bogværket, 2010

SIDER: 240

Pris: 375 KR.

ISBN: 978-87-92420-14-5

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Lars Heslet er traumatolog, har været ansat på Rigshospitalet og er en af ophavsmændene til sansehaven. Han interesserer sig for grænselandet mellem lægekunst og lægevidenskab, og han interesserer sig for menneskers ve og vel. Han har skrevet en overmåde smukt illustreret bog med en række sygehistorier, der illustrerer, hvordan lægen i mødet med patienten skal mestre såvel fagets teknologiske områder som de medmenneskelige. Han er optaget af de humanistiske og sansestimulerende sider i menneskers helingsprocesser og af, at vore hospitaler indrettes, så dette tilgodeses. I sine sygehistorier kommer han vidt omkring. Alle er »fra det yderste«, dvs. historier om alvorlige traumer, om fysisk og mental overlevelse, men også om tab og om død. Han illustrerer sygehistorierne med eksempler fra kunst og lægevidenskab.

Som psykiater er det dejligt at opleve en kollega fra et helt andet speciale sætte den medmenneskelige side med kontaktforholdet mellem læge og patient på dagsorden med så stor styrke som Heslet gør.

I forordet kalder forfatteren selv bogen for en »fusionsgenre, med brug af videnskabelige fund og metoder i gråzonen mellem objektivitet og subjektivitet«. Genren er vanskelig, og det bærer bogen et vist præg af. Forfatteren er vidende, men man kan indvende, at bogen vil meget og derved i sine teoretiske afsnit kommer til at sætte sig på vel mange stole ved at ville fusionere neurovidenskab og psykologi med kunst, litteratur og filosofi. Grundlæggende har bogen imidlertid et vigtigt budskab om, at lægen skal kunne fastholde sin faglige viden i en forståelse for såvel åndsvidenskaberne som kunst for at kunne indgå i den kreative relation til patienten og/eller de pårørende der er nødvendig for overlevelsen ikke kun fysisk, men også psykisk.