Skip to main content

Fremtiden synes ikke lys

♠ Formand Michael Borre, Uro-onkologisk Forum. E-mail: borre@ki.au.dk

26. sep. 2008
2 min.

Kommentar til »Et sygehusvæsen i forandring« af klinikchef Christian Erichsen, Ugeskr Læger 2008;170:2898.

Jeg deler på de fleste punkter Erichsens bekymring vedr. den nylige voldsomme forandring i det danske sygehusvæsen. Fremtiden synes ikke umiddelbar lys.

Men - Erichsens beskrivelse af udarbejdelsen af de hensigtsmæssige forløbsbeskrivelser for kræftsygdomme er på ingen måde korrekt. For det første er der for mig at se ingen tvivl om disse forløbspakkers berettigelse og nødvendighed. For det andet har vi i arbejdsgruppen for netop det uro-onkologiske område haft et godt og upåklageligt samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Eneste klagepunkt i den sammenhæng har været den urimeligt korte tidsfrist for arbejdsprocessen. At vi som fagspecialister blot har ageret statister eller konsulenter, er ukorrekt. Hele udkastet af de nødvendige om end ideelle forløbsbeskrivelser er udarbejdet af de multidisciplinære cancergrupper - i aktuelle tilfælde Uro-onkologisk Forum. Der er ingen tvivl om, at der for kræftpatienterne er en stor gevinst ved, at vi organiserer udredning og behandling af cancer uden lægebegrundet ventetid. Til gengæld kræver det en betydelig overkapacitet i de respektive hospitalsafdelinger - ikke mindst i de billeddiagnostiske og patologiske specialer, som nødvendigvis bliver inddraget i stort set alle de mange nye kræftforløbspakker.

Derfor er det som allerede beskrevet en forudsætning for, at vi i de kliniske og parakliniske hospitalsafdelinger kan løfte denne enorme og vigtige opgave, at der tilføres de lovede økonomiske midler forbundet hermed. Uden disse - og i virkeligheden med udsigt til uoverskuelige besparelseskrav - synes opgaven urealistisk og dømt til at mislykkes. Sidste sommer varsledes noget så specielt som 48-timers garanti for udredning af kræftsygdom, men allerede nu en sommer og en forfærdelig mange speciallægers arbejdstimer senere synes finansieringen og dermed ønsket om akut kræftbehandling taget af den politiske dagsorden.

Det sidste års arbejde med forløbsbeskrivelser har måske været forgæves, men processen har om end hård været fair og god.