Skip to main content

»Fremtiden synes ikke lys«

♠ Tidl. klinikchef Christian Erichsen, Urologisk Klinik Sygehus Sønderjylland. E-mail: christian_erichsen@email.dk

10. okt. 2008
2 min.

Kære Michael. Mine kommentarer vedrørende Sundhedssty-relsen og arbejdsgrupperne bygger dels på de udtalelser, som medlemmer af arbejdsgruppen vedrørende den nye specialeplan fremkom med ved Dansk Urologisk Selskabs møde i oktober 2007. Jeg tænkte dog også på, hvordan arbejdsgruppen, som beskæftigede sig med pakkerne for blære- og nyrecancer, blev beordret til at om- og samarbejde de to pakker inden for 24 timer, og endelig på de meget detaljerede forløbsbeskrivelser med urimeligt korte frister vedrørende diagnostik og behandling samt de mange målepunkter i pakkerne.

De korte tidsfrister, som ikke er evidensbaserede, vil give store logistiske problemer og spild af ressourcer med tomme operationsstuer eller aflyste planlagte indgreb og et stort overflødigt forbrug af sekretærtimer.

De vil også udløse et regel- og registreringshysteri, og jeg tvivler på, at de lægelige medlemmer af grupperne er ansvarlige for denne del af pakkerne. Jeg er i øvrigt enig med dig i, at indførelse af pakkerne er et stort fremskridt, og jeg har stor respekt for det arbejde, som arbejdsgrupperne har udført.

Det vigtigste punkt i den nye specialeplan er indførelse af regionale funktioner inden for operation af nyrecancer og behandling af nyresten. Sundhedsstyrelsen foretog for nogle år siden en opgørelse af antal operationer pr. afdeling og fandt, at nogle afdelinger kun udførte ganske få om året, hvilket helt klart var uholdbart. Efterfølgende udgav Dansk Urologisk Selskab en rapport, hvor man anbefalede, at hvert center skulle udføre omkring 50 operationer om året. Denne anbefaling var ikke evidensbaseret men byggede nok mest på, at der derved skulle udføres en operation om ugen.

Med indførelse af de regionale funktioner er antal operationer, som skal udføres, fordoblet. Dette skete, så vidt jeg forstod, efter et direkte krav fra Sundhedsstyrelsen. Der findes hverken evidens for denne beslutning eller for at indføre regional funktion for behandling af nyresten, og beslutningerne vil medføre, at der fremover næppe kan være mere end to urologiske afdelinger med døgnfunktion i hver region. En konsekvens, som burde fremgå af rapporten.

Den voldsomme centralisering skal i øvrigt ses i lyset af, at man i Flensborg, som skal indgå i det fremtidige samarbejde med Region Syddanmark, udfører såvel regionale som højt specialiserede funktioner med gode resultater på basis af et befolkningsunderlag på 400.000.