Skip to main content

Fremtidens flere fødsler kræver nye løsninger

I Region Hovedstaden har politikerne besluttet, at der skal oprettes et nyt kvinde-barn-center på Bispebjerg Hospital. Det er af flere grunde en klog beslutning.

Kirsten Wisborg, læge, dr.med., vicedirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, kirsten.wisborg@regionh.dk

5. okt. 2018
4 min.

Fødselstallet i Danmark er stigende og giver selvsagt et større antal fødsler på landets hospitaler. I Region Hovedstaden regner man med en stigning i antallet af fødsler på 22%. Det betyder over en årrække, at der kommer godt 4.000 flere børn til verden hvert år, og det stiller krav til landets fødeafdelinger.

I Region Hovedstaden har politikerne besluttet, at der skal oprettes et nyt kvinde-barn-center på Bispebjerg Hospital. Det er af flere grunde en klog beslutning. Det handler om at skabe et fødested, hvor de fødende og deres partnere oplever høj kvalitet og føler sig trygge i forbindelse med en af de mest skelsættende begivenheder i deres liv.

Fødestederne i Region Hovedstaden er store. Faktisk er de fire fødeafdelinger i Region Hovedstaden fire ud af de fem største fødeafdelinger i Danmark. Sådan vil det også være i fremtiden. På det kommende kvinde-barn-center på Bispebjerg Hospital vil der være 3.500 fødsler om året. Dermed vil afdelingen blive en mellemstor fødeafdeling og landets syvendestørste.

Der har været rejst bekymring om, hvor økonomien til et ny fødested i Region Hovedstaden skal findes. Det er en reel bekymring og har derfor også været et element i politikernes beslutning om at etablere et nyt fødested på Bispebjerg. Fødeafdelingen og den tilhørende børneafdeling vil kunne rummes inden for det planlagte byggeri på Bispebjerg. Der skal altså ikke bygges mere end det, der allerede er planlagt i Kvalitetsfondsbyggeriet. Politikerne har derudover truffet beslutning om, at der i det fremtidige budget for regionen afsættes midler til at drive en fødeafdelingen på Bispebjerg.

Men hvad er den rigtige størrelse på en fødeafdeling? I den videnskabelige litteratur er der begrænset evidens for, hvad den rigtige størrelse på en fødeafdeling er, men der er dog nogle indikationer på, at en fødeafdeling med 3.500 fødsler er en god størrelse til at skabe rammer for sikre fødsler og høj faglig kvalitet. Det viser en undersøgelse, der er publiceret i det velansete faglige tidsskrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica i 2015 [1].

I samme studie fra 2015 undersøgte man sammenhængen mellem størrelsen af fødeafdelingerne og antallet af tilkendte erstatninger, der forekom på afdelingerne. Altså erstatninger, som blev givet, fordi noget var gået galt under fødslen. Konklusionen i artiklen var, at på fødeafdelinger med 3.000-4.000 fødsler var der det laveste antal tilkendte erstatninger sammenlignet med både mindre og større afdelinger.

Der er altså god grund til at have tillid til, at en fødeafdeling med 3.500 fødsler årligt vil kunne levere en høj faglig kvalitet.

Kvinde-barn-centeret på Bispebjerg vil blive en fødeafdeling på lige fod med fødeafdelingerne på Hvidovre, Herlev og Nordsjællands Hospital. Her varetager man alle forventede normale fødsler og fødsler af for tidlige fødte ned til 28. graviditetsuge. Kvinder, der risikerer at føde før 28. graviditetsuge, eller venter et barn, der får behov for højtspecialiseret behandling efter fødslen, skal fortsat føde på Rigshospitalet. Det gælder for alle fødende i Region Hovedstaden. Det er vigtigt, at ekspertisen omkring meget for tidlige fødsler og forventede svært syge nyfødte er samlet på ét sted, og det ændrer beslutningen om et kvinde-barn-center på Bispebjerg Hospital ikke ved.

En god fødeafdeling skabes først og fremmest af et kompetent og engageret personale. Det kræver et arbejdsmiljø, hvor personalet har mulighed for at udvikle deres kompetencer og har indflydelse på arbejdsforholdene.

Desværre har fødeafdelingerne i Region Hovedstaden problemer med at rekruttere og fastholde særligt jordemødre. Det er der formentlig flere grunde til, men nogle jordemødre har givet udtryk for, at arbejdsforholdene på de meget store afdelinger har været medvirkende til, at de har søgt væk fra hospitalerne. Vi tror på, at størrelsen på det kvinde-barn-center, som skal etableres på Bispebjerg Hospital, både vil sikre en høj kvalitet og et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne oplever, at de kan udfylde deres opgave på en god og ordentlig måde, så de forhåbentlig har lyst til at fortsætte i deres fag. Håbet er, at et fødested med 3.500 fødsler vil være en attraktiv arbejdsplads, så nogle af de jordemødre, der har søgt udfordringer uden for deres fag, får lyst til at vende tilbage til arbejdet som jordemoder, og færre søger væk fra faget.

På Bispebjerg Hospital ser vi frem til i samarbejde med de øvrige fødeafdelinger i Region Hovedstaden, almen praksis og de nærliggende kommuner at løse vores opgave med at skabe gode og trygge vilkår for kommende forældre og deres børn. À

Faktaboks

Fakta

Referencer

LITTERATUR

  1. Milland M, Mikkelsen KL, Christoffersen JK, Hedegaard M. Severe and fatal obstetric injury claims in relation to labor unit volume. Acta Obstet Gynecol Scand 2015;94:534-41.