Skip to main content

Fyring af overlæger og kommunallæger skaber stressbølger

af Bernadette Guldager, konsulent, Kollegialt Netværk

1. apr. 2011
2 min.

Nu afskediges overlæger, kommunallæger og andre læger rundt om i landet, og med tanke på, hvor mange penge det koster samfundet at uddanne en læge, kan det undre, at man smider veluddannede og dygtige læger på porten som andet affald.

Lægeforeningen tilbyder rådgivning og støtte til læger, der er blevet afskediget, f.eks. individuel karrierevejledning, kompetenceafklaring og uddannelse. Der kan evt. være mulighed for at skifte lægespeciale. Hvad forhindrer en speciallæge i kirurg i at blive uddannet til f.eks. praktiserende læge, som der er mangel på i øjeblikket?

Flere mener, at der burde gives næser til dem, som på regions- og landsplan regulerer lægetrafikken så dårligt. Hvorfor kan man ikke regulere antallet af speciallæger på en ordentlig måde? Formen og metoderne skaber stressbølger gennem hele lægestanden og medfører behov for, at læger får terapi pga. stress eller depression.

På hospitalerne er der overlæger, som ryster i bukserne af angst for, at de bliver fyret næste gang.

Og der kan opstå en stemning af dårlig samvittighed over for de kollegaer, der er blevet fyret. De tilbageblevne læger på afdelingen kan begynde at hakke fagligt på hinanden. For når krybben er tom bides hestene.

Læger i alle aldre kontakter nu netværket som følge af fyringsrunderne. De klager f.eks. over, at lægekollegaer på sygehuset er blevet aggressive og irritable, og at de isolerer sig rent socialt efter en fyringsrunde, også selvom de ikke selv blev fyret. Desværre er disse kollegaers triste adfærd ofte et udtryk for en stressbelastning. Andre læger henvender sig, da de selv oplever fysiske og psykiske stresssymptomer f.eks. hjertebanken, koncentrations- og hukommelsesproblemer, manglende overblik og søvnbesvær i forbindelse med egen eller andres fyring. Der kan forekomme et højere forbrug af kaffe, cigaretter, alkohol og medicin samt et egentlig misbrug. Nogle har fået en depression i kølvandet på, at de er blevet fyret.

Det er relevant at drøfte forebyggelse af stress på arbejdspladsen (se www.at.dk), da en langvarig og intens stress kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte læges helbred, livskvalitet og arbejdspræstationer og derved også for afdelingen og patienterne.

Kollegialt Netværk for Læger opfordrer Lægeforeningen til at øge sit fokus på de problemstillinger, der er relateret til fyring af læger og f.eks. tilbyde lokale og praktiske stress- og konflikthåndteringskurser.