Skip to main content

Gamle eller nye antipsykotika?

Mats Lindberg, Lægemiddelkonsulent i Sønderjyllands Amt. E-mail: mli@sja.dk

4. nov. 2005
2 min.

Mange tak til Olaf Bakke for en påmindelse om, at optimal dosis af ældre antipsykotika er meget lavere end de doser, der er brugt ved sammenligninger med de nyere, såkaldte »atypiske«, antipsykotika. Kliniske studier og studier med PET-skanning antyder, at optimal dosis af haloperidol oftest er 2-3 mg. En højere dosering giver flere ekstrapyramidale og hormonale bivirkninger, men ikke bedre antipsykotisk ef-fekt [1].

Ved randomiserede sammenligninger med nyere antipsykotika, f.eks. olanzapin, har gennemsnitlig dosis af halo-peridol været betydeligt højere, ca. 15 mg pr. døgn. Således en ca. 5 gange højere dosis end den formodet optimale.

I en systematisk oversigt og metaanalyse over randomiserede kontrollerede studier konkluderes lige præcis, at de nyere, såkaldte atypiske, antipsykotika ikke var mere tolerable end ældre antipsykotika, såfremt dosis af haloperidol blev holdt under 12 mg pr. dag. »In other words, the advantages of atypical antipsychotics in terms of efficacy and dropout rates are not seen if haloperidol is used at doses of 12 mg/day or less.« [2].

De anførte fordele ved de nye antipsykotika er tilsyneladende kun dokumenteret i forbindelse med en voldsom overdosering af de ældre antipsykotika.

De nye antipsykotika, især olanzapin, har på kort tid overtaget det meste af markedet på trods af, at prisen er 25-50 gange højere end for haloperidol i lav dosering. Og på trods af de velkendte metaboliske bivirkninger. Er det en fornuftig anvendelse af psykiatriens begrænsede ressourcer, eller skal vi i stedet, som Olaf Bakke foreslår [1], bruge ældre antipsykotika i en lav dosis, som er titreret ved hjælp af serumkoncentrationsmålinger?

Det var meningen, at et svensk producentuafhængigt studie ville give svar på det spørgsmål [3], men desværre viste det sig ikke muligt at finde tilstrækkelig finansiering i de offentlige kasser. Det kan virke paradoksalt, eftersom man bare i Danmark ville kunne spare mere end 200 mio. kr. pr. år, hvis Olaf Bakkes strategi viste sig være ligeværdig eller bedre. På europæisk plan må det dreje sig om mange, mange milliarder. Eksemplet illustrerer fint behovet for en offentlig fond for producentuafhængig lægemiddelforskning. Vi har simpelt hen ikke råd til at lade være!


Referencer

  1. Bakke O. Moderne klinisk psykofarmakologi gir riktige doser - et stort fremskritt. Ugeskr Læger 2004;166:610.
  2. Geddes J, Freemantle N, Harrison P et al. Atypical antipsychotics in the treatment of schizophrenia: systematic overview and meta-regression analysis. BMJ 2000;321:1371-6.
  3. Örn P. Producentobunden studie vill ge rättvisare bild. Kritiserat neuroleptikum ges ny chans med lägre dos. Läkartidningen 2002;99:4334-5.