Skip to main content

Globalisering kræver fokus på arbejdsmiljø og miljøforhold som en menneskeret for de arbejdere, der producerer til vores marked!

Overlæge Erik Jørs, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital. E-mail: Erik.joers@ouh.regionsyddanmark.dk

16. maj 2012
2 min.

Interessekonflikter: ingen

Virksomhederne globaliseres og flytter ud af landet til områder med billigere produktionsomkostninger pga. lavere løn og færre krav til arbejdsmiljø og miljøforhold. Det ender ofte med at gøre arbejderne og naboerne til industrierne syge - og stiller det etiske spørgsmål, om vi som forbrugere kan leve med det.

Vi mister arbejdspladser i Danmark, idet vi på trods af en stor produktivitet, et godt arbejdsmiljø og en forholdsvis lille forurening i vores industrier og landbrug ikke kan konkurrere på det altafgørende lønspørgsmål. Derfor er vi, ud over at skære i vores egne lønninger, nødt til at måle og konkurrere på arbejdsmiljø, miljø og CO2-udledning fra de varer vi importerer. Politisk må man diskutere muligheden for, at importerede varer pålægges en afgift eller helt forbyde dem, hvis de er produceret under urimelige vilkår, selvom man måske herved kommer i konflikt med internationale handelsaftaler.

Virksomheder flytter ud på trods af store overskud, f.eks. Danish Crowns udflytning af slagterier til Tyskland, eller virksomheder importerer arbejdskraft, som omgår danske lønniveauer, arbejdstider og arbejdsmiljøforhold i den såkaldte »sociale dumping«, især inden for landbrug, gartneri, rengøring, restauration, og byggebranchen.

Da vi ikke har råd til at miste flere arbejdspladser, skal vores velfærdssamfund med sociale sikkerhedsnet, gratis sygesikring, uddannelse mv. bevares. Derfor må virksomhedsejerne, der tjener på udflytning af arbejdspladser og benytter sig af social dumping, udvise en større samfundsmoral.

CSO (corporate social responsability) er en stigende reklame og konkurrenceparameter i virksomhederne, men en ekstern kontrol er nødvendig, hvis en troværdig arbejdsmiljø- og miljøcertificering af importerede forbrugsvarer skal kunne fungere. Vi har her i landet Arbejdstilsynet, der varetager kontrol af de hjemlige industrier. Et rejsende Arbejdstilsyn, der samarbejder med lokale kolleger i andre lande om kontrol af de industrier, hvori der produceres varer til det europæiske eller danske marked, kunne være en mulighed. For at løfte arbejdsmiljøet i udviklingslandene så de kan begynde at producere og eksportere under rimelige vilkår, burde Danida fokusere på støtte til OHS (occupational health and safety). Vi er i Norden verdensmestre på netop dette område og har derfor en særlig forpligtigelse til at give disse erfaringer videre, og der er et kæmpe behov herfor, som man ser, når man rejser ud i verden eller taler med udenlandske kolleger.

For at mindske CO2-udledning bør fly-, lastbil- og søtransport af varer pålægges en langt større afgift. Det vil kunne fremme lokale produktioner, lokalt forbrug og sikre nogle af de arbejdspladser, som vi ikke kan undvære, hvis vi fortsat skal være et innovativt og socialt ansvarligt samfund!