Skip to main content

Goldfrank's toxicologic emergencies. 7. udgave Goldfrank L, Flomenbaum N, Lewin N, Howland MA, Hoffman R, Nelson L, eds.

1. nov. 2005
2 min.

»Goldfrank's toxicological emergencies« har længe været referencebogen for alle, der behandler forgiftede patienter, hvad enten det skyldes tekniske gifte eller medikamentelle forgiftninger. Omfanget af bogen (både fysisk og indholdsmæssigt) gør, at den ikke er velegnet i de helt akutte øjeblikke (her anbefales lommebøgerne: »Poisoning and drug overdose« eller »Churchill's Pocketbook of Toxicology«). Men når patienten er stabiliseret, og man har fået vejret, bør man bruge 5 minutter til at læse op i »Goldfrank's toxicological emergencies« - men pas på ikke at blive hængende. I denne 7. udgave er alle kapitler nyredigerede, hvilket er et bevidst valg fra forfatternes side for at undgå at komme til at gentage evt. fejlagtig information. Resultatet af denne tour de force er fabelagtigt.

De færreste vil læse bogen fra ende til anden, men i stedet slå op i et af de 73 kapitler, hvor de enkelte forgiftninger gennemgås. Hvert afsnit starter med en sygehistorie, der skal give indblik i forgiftningen og gøre bogen levende - jeg kunne godt undvære dem. Men så kommer den egentlige gennemgang af hver type forgiftning med omhyggelig redegørelse for epidemiologi, farmakologi, farmako- og toksikokinetik, patofysiologi, symptomer, relevante laboratorieanalyser og vigtigst, de nyeste behandlingsprincipper. Det er her, bogens virkelige styrke ligger. Afsnittene er forbilledlige i deres klarhed samtidig med, at de kommer ud i hver forgiftnings krinkelkroge. Det er netop i yderområderne, når det ikke lige går

efter bogen, eller der er behov for alternative terapier, at de ellers udmærkede online databaser kommer til kort, men »Goldfrank's« har som regel svaret, alt sammen med solide referencer. Hver af de 33 mest anvendte antidoter har fået

deres eget kapitel, hvor brugen af dem nøje gennemgås.

Til den avancerede behandler eller underviser rummer bogen også en række kapitler om forgiftningernes generelle biokemi og patofysiologi, principper til behandling af forgiftede patienter, samt et meget brugbart kapitel om hvordan man afgør, om en patient er forgiftet eller ej. Dette er af stor værdi, når man står i skadestuen og overvejer om patienten kan sendes hjem eller ej.

Endelig rummer bogen en række kapitler for aficionados - bl.a. et kapitel om toksikologiens historie (Forgiftningscentralen på Bispebjerg får behørig omtale som et af verdens første afsnit dedikeret behandlingen af forgiftede patienter). Den rummer også et afsnit om de forskellige arketyper af patienter, hvilket er yderst anvendeligt ved tilgangen til forgiftede patienter, hvor der mangler oplysninger om årsagen til forgiftningen.

Bogen er et helstøbt værk, som ikke kan undværes, og som bør stå på alle afdelinger, hvor forgiftede patienter behandles. Den anbefales på det varmeste.

New York: McGraw-Hill, 2002. 2.170 sider. Pris: 195 USD. ISBN 0-07136-0018

Lennart J. Friis-Hansen