Skip to main content

Goldstein H, ed. Sygdomsforebyggelse - hverdag og vision. 28 eksperters bud på forebyggelse i sundhedsfaglig sammenhæng

2. nov. 2005
2 min.

(Fig. 1 )

Bogen omfatter 24 kapitler, som er inddelt i syv generelle og 17 specifikke. Sidstnævnte vedrører forebyggelse af 15 udvalgte sygdomme eller sygdomsenheder samt to kapitler om prævention, graviditet og fødsel.

Det er et prisværdigt initiativ at søge at give en samlet oversigt over mulighederne for sygdomsforebyggelse, og bogen giver en aktuel status over forebyggelsen på en række områder i Danmark. Den indeholder også flere gode oversigtstabeller.

Kapitlerne er meget forskelligt disponerede med vekslende omfang og dybde. Nogle af de generelle kapitler fx om sygdomsforebyggelse i antropologisk og historisk perspektiv og forebyggelsesøkonomi har interessante perspektiver på forebyggelse. Desværre når flere kapitler kun de indledende trin i sygdomsforebyggelsen, som vedrører beskrivelse af problemets omfang, erkendte risikofaktorer og nogle generelle overvejelser om forebyggelsesstrategier. Kun få indeholder en diskussion af mulige interventioner og dokumentation af effekt. Indledningen tager dog højde for denne kritik. Her anføres det: »Der ikke er tale om en udtømmende lærebog i sygdomsforebyggelse, og der hersker ingen tvivl om at en anden redaktion ville have fundet andre ting væsentlige«. I indledningen slås det også fast, at bogen vedrører sygdomsforebyggelse i sundhedsfaglig betydning. Det kan ikke begrunde, at væsentlige områder bl.a. forebyggelse af tandsygdomme ikke er nævnt. Samtidig synes den individorienterede forebyggelse at være i fokus - generelle initiativer får ikke megen plads.

Bogen er let at læse, og medicinske fagudtryk undgås eller forklares. Jeg ville dog tro, at mange relativt basale oplysninger om de forskellige sygdomme vil være kendt for målgruppen, som i introduktionen er afgrænset til: læseren med nogen sundhedsfaglig viden fx medicinstuderende, sygeplejersken, ergo- eller fysioterapeuten, bioanalytikeren og jordemoderen.

Bogen er præget af mange gentagelser og inkonsistent terminologi. Primær, sekundær og tertiær forebyggelse intro- duceres i mindst 11 kapitler og med forskellige definitioner. I enkelte tilfælde sammenblandes de tre former for forebyggelse med forebyggelsesstrategierne. Tilsvarende gælder for screening, som også defineres og beskrives forskelligt.

Bogen savner således en gennemtænkt struktur og stringens. Derfor er det svært at anbefale bogen til en bestemt gruppe. Det er altid vanskeligt at lave en bog med mange forfattere, men ved redigeringen kunne man have søgt at undgå de mange overlap.

Forebyggelse indgår nu som fag på de nye kandidat- og masteruddannelser i folkesundhed. Her savnes en lærebog, der ud over at gennemgå forebyggelse af enkelte sygdomme, gennemgår de planlægningsmodeller, strategier og metoder, som anvendes inden for forebyggelse, herunder dokumentation af effekt. Dette behov dækker denne bog ikke.

København: Akademisk forlag, 2001.320 sider.

Pris: 328 kr.

ISBN 87-500-3633-5


Merete Osler

###vp38470-1###