Skip to main content

Grædeture i Washington D.C.

Jústines Olsen, praktiserende dyrlæge. Faglig konsulent for Fiskeriministeriet vedr. aflivning af grindehvaler. E-mail: justines@post.olivant.fo

1. nov. 2005
3 min.

I Ugeskriftet (Ugeskr Læger 2003;165:2903) er der et debatindlæg med overskriften: Når læger græder, skrevet af Claus Hancke, speciallæge, Lyngby.

Det vakte forundring at læse dette i Ugeskrift for Læger.

I færøsk radio hørte jeg et interview med Hancke og fik bekræftet, at indlægget var skrevet i dybeste alvor.

Jeg har ingen kommentar til påstanden om, at vi færinger, på grund af den høje kviksølvophobning, ikke har mental kapacitet til at få afskaffet dette urgamle offerritual. Påstanden taler for sig selv og er uden videnskabeligt belæg. Fra færøsk side bliver kviksølvproblematikken behandlet med en alvor, der giver genlyd på verdensplan, bl. a. i FAO. Snorksover de grædende læger mellem grædeturene i Washington?

Der er ingen henvisninger til hvilken videofilm, der blev vist ved kongressen. Der er specielt en videofilm, som bliver benyttet om og om igen i diverse medier, oftest i Animal Planet, af NGO'er, der »erklærer« sig som »dyrevenner« og »beskyttere« af miljøet. Optagelsen er fra 1992, hvor uheldet var ude, og det hele kørte af sporet. Optagelsen har for mange af ovennævnte organisationer været en sand pengemaskine.

Siden ovennævnte organisationer rettede øjnene mod færøsk grindefangt i midten af 1980erne, har man fra færøsk side gjort store fremskridt såvel på det hjemlige plan som internationalt med oplysningskampagner om grindehvalfangsten.

Kødregnskabet

Hver gang grindefangsten bliver kritiseret, er et af emnerne, at færinger, som Hancke formulerer det, på ingen måde har brug for dette kød, og at det ingen betydning har for økonomien. Vi fanger i gennemsnit ca. 900 hvaler om året. Af hver hval fås ca. 230 kg reelt kød og ca. 200 kg spæk. Kødmængden er som fra et kreatur. Oven i dette kommer så spækket. Sammenligner vi med Danmark, er det bekvemt populationsmæssigt at gange med hundrede, ækvivalerende til ca. 90.000 kreaturer med en værdi på ca. 400 mio. kr. Jeg går ud fra, at man også i Danmark anser dette som et stort beløb, som man ikke umiddelbart vil give afkald på. Det ville dog være væsentlig nemmere. Det kan skaffes andre steder fra, hvilket ikke er tilfældet for grindehvalkød. Hvalspækket har endnu større værdi end hvalkødet og er for de fleste færinger en specialitet, som vi ikke uden videre vil undvære. I kroner og øre ville fangsten sammenlagt i dansk målestok beløbe sig til en mia. - ikke småpenge i vores del af verden.

Invitation til debat?

Hancke bringer så smukke ord som humanisme og civilisation på bane. I interviewet i færøsk radio inviterede han til debat om emnet. Der er langt fra de positivt ladede gloser som civilisation og humanisme til skånselsløs barbarisk blodrus og grotesk folkefest. Intolerance har ofte baggrund i manglende information og forståelse for det emne, man føler trang til at kritisere. Hr. Hancke burde med sin akademiske baggrund være i stand til at skaffe sig de fornødne oplysninger om færøsk grindefangst i stedet for at krympe tæer i Washington. I hvert fald skal han være hjertelig velkommen at kontakte os færinger for at få et mere nuanceret billede af grindefangsten. F.eks. kan henvises til Lagmandskontorets hjemmeside med faktuelle oplysninger om grindefangst, adressen er: www.whaling.fo

SVAR