Skip to main content

Gul stue i Domus Medica?

Overlæge Claus Rasmussen, Hjørring. E-mail: clr@sve.nja.dk

1. nov. 2005
2 min.

Ugeskrift for Læger havde den 27. oktober en leder om en mulig nyetablering af en lægeuddannelse på Aalborg Univer-sitet [1]. Lederen fremhævede en meget lang række ulemper, hvis der blev etableret en lægeuddannelse i Aalborg, men ikke en eneste fordel.

Hvis formålet med lederen var at fremme nordjysk forståelse for de eksisterende lægeskolers monopol, har redaktionen opnået den stik modsatte effekt.

Vi ved alle, at etablering af en lægeuddannelse på Aalborg Universitet vil give en række problemer. I Nordjylland ved vi imidlertid også, at undladelse af etablering vil give nogle andre problemer. En afbalanceret, konstruktiv og fremadrettet diskussion om begge disse problemer havde været en værdig opgave for Lægeforeningen, som fortjente en lederplads i Ugeskriftet.

I stedet vælger redaktionen i lederartiklen helt unødvendigt at inddrage et så følelsesladet argument som de nordjyske motorveje. At sammenligne Aalborg Universitet med børnehavernes stuenavne er også unødvendigt nedgørende. Med Goethes ord: »Man merkt die Absicht und wird verstimmt«.

Nordjyske læsere kan få indtrykket, at redaktionen havde foretrukket endnu en Metro, Øresundsbro eller en ekstra motorvej omkring de etablerede universiteter frem for overflødige motorveje til de snu nordjyder.

På de »mange kilometer tomme motorvejsspor« i Nordjylland, færdes dagligt mange mennesker, også læger, som anerkender motorvejene som et nødvendigt middel til at modvirke isolationen af landsdelen. Motorvejene giver bl.a. mulighed for lægers videreuddannelse i Nordjylland, som har store geografiske afstande og meget dårlige offentlige transportmuligheder.

Hvis Lægeforeningen skal være alle lægers forening, vil jeg opfordre til en konstruktiv diskussion om sundhedsvæsenets geografiske strukturproblemer, som i høj grad hænger sammen med lægeuddannelsen. Både trafikproblemer og sundhedsvæsenets strukturproblemer kan afhjælpes en del fx ved at flytte mange statsbetalte, akademikertunge styrelser og institutioner fra København til Nordjylland. Så kan universiteterne forblive og uddanne læger som i dag, men nu med jobmuligheder i provinsen for både den uddannede læge selv og den ledsagende familie. Skulle de blive syge i Nordjylland, er der også mulighed for at der er en veluddannet læge inden for rimelig afstand.


Referencer

  1. Blå stue i Aalborg. Ugeskr Læger 2003;165:4191.