Skip to main content

Gyldendals store slankekogebog Lundsgaard BN.

Professor Arne V. Astrup E-mail: ast@kvl.dk

13. mar. 2006
2 min.

Gyldendals store slankekogebog er endnu en i rækken af slankekogebøger, der udbydes. Men når mere end halvdelen af den voksne befolkning er overvægtig, er behovet også til stede, og diversiteten øger muligheden for, at den enkelte patient kan finde netop den, der passer til vedkommendes præferencer. Denne kogebog forener fornuftige slankeråd og madlavning og forsøger at undgå, at slankemaden bliver askesepræget og smagløs. Til tider er bogens tilgang noget teoretisk og indebærer en risiko for at distancere sig fra overvægtiges reelle problemer med spisning, psykologi og livsstil. Et par enkelte skønhedsfejl kan ikke ændre på det indtryk, at bogen har masser af lækre, fornuftige opskrifter og råd og er anbefalelsesværdig til overvægtige, der gerne vil tabe sig.Desværre anføres chokolade som en vigtig grund til vægtøgning, men dette er der faktisk ikke videnskabelige belæg for. De fleste danskere spiser kun rimelig begrænsede mængder chokolade, og chokolade udgør derfor ikke et væsentligt bidrag til indtaget af fedt og kalorier hos overvægtige. Man kan selvfølgelig ikke udelukke, at der er enkelte personer, for hvem et excessivt chokoladekonsum er helt afgørende, men ellers er det et faktum, at langt hovedparten af danskernes fedtindtag kommer fra fede mejeri- og kødprodukter samt madolie. Man kunne tilføje, at chokolade, især mørk kvalitetschokolade uden tilsat fløde, indeholder en række vigtige antioxidanter, der ser ud til at forebygge hjerte-kar-sygdom og kræft, og desuden formentlig tilfører væsentlig mindre fedt til kroppen, end man skulle forestille sig, da stearinsyren fra kakaosmørret synes at være dårligt absorberbart i den menneskelige tarm.Man kan undre sig over, at der er en kraftig promovering af oliven-, majs-, solsikke- og tidselolie, mens rapsolie ikke nævnes med et ord i bogen. Gad vide, hvad forfatteren har imod rapsolien, som har et meget højt indhold af planterigets n-3-fedtsyrer, og dermed formentlig er den sundeste af alle olier. Man kunne godt have nævnt en koldpresset, økologisk rapsolie.Men bortset fra disse småting er det en lækker, absolut anbefalelsesværdig slankebog.

København: Gyldendal, 2005.

448 sider. Pris: 249 kr.

ISBN 87-02-02914-6