Skip to main content

Håndbog i EU-projekter. Fra ansøgning til afslutning. Hegener P, Langegaard J, Sønderberg P.

Fhv. lektor Ole Winding E-mail: owi@plab.ku.dk

31. okt. 2005
2 min.

Anmelderen, der selv har været impliceret i en positiv EU-ansøgning og som projektkoordinator modtog ca. ni mio. kr., skal her kommentere ovennævnte håndbog. Anmelderen har tillige fungeret som EU-projektvejleder for lægeskolerne ved såvel Københavns, Aarhus og Odense Universitet.

Håndbogen er inddelt i ni kapitler, hvoraf de første fire drejer sig om selve ansøgningen, medens de sidste fem kapitler handler om projektet »hvis det bliver godkendt«, hvilket kun er relevant i lidt over 10-15%.

I ansøgningsfasen, er det som beskrevet vigtigt, at have et projekt, der passer det såkaldte call og til de beskrevne tasks. Men det vigtigste er naturligvis, at man har et godt og velbeskrevet videnskabeligt projekt og de rette partnere, fortrinsvis partnere man tidligere har samarbejdet med på en positiv måde med en seriøsitet, som er blevet værdsat.

Dette med at gå til en database og derigennem søge partnere kan være risky business , og såfremt en partner ikke lever op til de kontraktlige krav, kan der fra Kommissionens side blive tale om en såkaldt red flag-procedure.

En anden vigtig parameter i projektbeskrivelsen er en meget tydelig redegørelse for projektledelsen, samt et realistisk budget, hvor man ikke kan påregne at få det fulde ansøgte beløb.

Forfatterne beskriver en række eksempler af forskellig art, men har tilsyneladende ikke været involveret i medicinske projekter (der beskrives ikke sådanne), da disse erfaringsmæssigt ofte har en lidt anden karakter. Dertil kommer, at ansøgningsprocedurerne hele tiden ændres fra EU med meget kort varsel! Det anbefales strikt at overholde alle tidsfrister.

I øvrigt giver bogen en god indføring i arbejdet med at beskrive en »god« ansøgning, og opfølgningen med et »godtaget projekt« inklusive alle de nødvendige administrative procedurer, kan i nogen grad virke overvældende. Det er som regel sådan, at man i selve ansøgningsfasen ofte løber ind i problemer, som man som ansøger ønsker svar på her og nu (især tæt ved deadline), hvorfor det er et godt råd, at have en vejleder at kunne ringe til.

Rent overordnet har Teknologisk Institut et EU-kontor, www.eurocenter.info ligesom de fleste universiteter giver mulighed for personlig rådgivning. Der kan også hentes nogen hjælp fra Undervisningsministeriets institution, CIRIUS, se www.cirius.dk. Endelig kan man søge svar på spørgsmål på Kommissionens egen hjemmeside www.cordis.lu

Bogen er som sådan anbefalelsesværdig og god at få forstand af - så held og lykke med den næste EU-ansøgning og det videre arbejde, såfremt ansøgningen munder ud i antagelse af projektet.

København: Akademisk Forlag, 2003.

184 sider. Pris: 278 kr.

ISBN 87-500-3702-1