Skip to main content

Hansson L-E. Akut buk

Lund: Studentlitteratur, 2002. 279 sider. Pris: 333 SEK. ISBN 91-44-01625-5 Lars Bo Svendsen

2. nov. 2005
2 min.

Bogen er stilet mod kirurger i introduktionsstilling samt læger som kan få mulighed for at håndtere patienter med akut abdomen. Bogen er skrevet på svensk.

Bogen er indrettet med et indledende afsnit på ca. 100 sider om den diagnostiske proces og beslutningstagen samt anvendelsen af diagnostiske metoder. Det, som adskiller bogen fra tidligere gennemset litteratur, er, at man lægger vægt på den kliniske situation; det er således ikke længere nødvendigt at kunne stille specifikke diagnoser, men derimod akut at kunne tage stilling til væsentlige symptomkomplekser og deres håndtering. Forfatteren deler således patienter med abdominalsmerter op i sådanne, som måtte behøve en eksplorativ laparotomi, og de som måtte kræve yderligere udredning, og til løsning af denne problemstilling deler han patienter med akut abdomen op i seks større hovedgrupper: abdominalsmerter og shock, generaliseret peritonitis, lokaliseret peritonitis, ileus, stensmerter og hæmodynamisk instabile patienter som følge af septiske tilstande.

Dette synspunkt er for mig at se langt nyttigere i den daglige håndtering af akutte patienter end forsøget på at stille en specifik diagnose i første omgang.

Bogen rummer ud over dette en meget præcis, god og særdeles klinisk relevant gennemgang af de almindeligste akutte årsager til abdominalsmerter og med hovedvægten lagt på symptomer, kliniske manifestationer, diagnostik og mindre vægt på behandlingen. Kun i mindre afsnit afviger forfatteren fra danske retningslinjer for behandling, fx i behandlingen af pancreatitis, hvor der anbefales total parenteral nutriering.

Ud over dette er der i bogen fire kapitler, som enhver kirurg kan have glæde af, nemlig en gennemgang af akutte abdominalsmerter hos børn, hos immunsupprimerede, hos den postoperative patient og hos patienter på intensivafdelinger.

Jeg synes, at den pågældende bog er et særdeles vigtigt supplement til eksisterende litteratur, og jeg mener, at den bør læses af alle kirurger i introduktionsstilling/kursusstilling.