Skip to main content

Hjælp, kommunen er blevet til min læge!

Speciallæge Thomas Clasen, Sandby. E-mail: clasen@dadlnet.dk

26. jan. 2007
2 min.

Det er en kedelig baggrundshistorie, som Peter Kaare Østergaard beskriver den 15. januar 2007 i Debatten [1]. En kommune truer med at tage kontanthjælpen fra en syg mand, hvis ikke han går i aktivering. Denne historie er et desværre velkendt eksempel på uduelig kommunal sagsbehandling og er en god debat værdig. Men dette er ikke Peter Kaare Østergaards ærinde. Indlægget går i stedet på, at kommunerne foretager behandling, at det må de ikke, at det er uetisk og at de gør det rigtig dårligt. Det må Lægeforeningen tage op.

Men kommunalreformen har tværtimod givet kommunerne mere lægelig behandling - ikke mindre! Ansvaret for genoptræning efter sygehusbehandling og den lægelige behandling af alkoholister og narkomaner ligger nu i kommunerne.

Der er altså nu et endnu større behov for samarbejde hen over lægens bord og den kommunale skranke. Kommunerne har - særligt under kommunalreformen - været mere end tunge at danse med, men nu burde de kunne tage sig bedre tid.

Så lad tolvmandsforeningerne eller andre fornuftige lægefora invitere den relevante kommunale chef til et bedre kommunallægeligt samarbejde! Dette er meget relevant nu, med voldsomt pres på børne- og unge-lægen - og rygter om nye kommunale udrykningshold med bl.a. en læge, der skal sende borgerne i arbejde.

Lægeforeningen skal kæmpe for vores interesser som læger, grundlæggende at vi kan diagnosticere og behandle sygdomme - det kan andre ikke. Lægeforeningen må også meget gerne medvirke til, at der laves lovgivning på det kommunale område for, hvad læger må og skal. Lægekonsulenten har som bekendt i dag ingen myndighed i sociale sager. Men der pågår lige nu et udvalgsarbejde i Socialministeriet om lægers medvirken i pensionssager. Det kan forhåbentligt senere smitte af på andre sociale områder, så kommunale læger får mulighed for at virke som »rigtige« læger med normalt lægeligt ansvar - og herved blokere for de værste eksempler på skrankepaveri eller almindelig uduelighed.

Lægeforeningen bør også vedholdende gå imod de tåbelige og uetiske dele af sociallovgivningen. Men Lægeforeningen kan næppe gøre fra eller til, når vi taler om de enkelte brodne kar inden for lægestand og kommunalverden. Dertil skal der være en direkte dialog mellem parterne. Det kan vi alle bidrage med. Tag gerne selv et initiativ i dag!

Interessekonflikt: Thomas Clasen er freelance lægekonsulent for flere kommuner og næstformand i DelKom.


Referencer

  1. Østergaard PK. De sociale myndigheder skal ikke »tage syge i kur«. Ugeskr Læger 2007;3:245.