Skip to main content

Hjertestarter på plejehjem?

Læge Hans Jørgen Vognsen. E-mail: hjvognsen@dadlnet.dk

24. maj 2013
2 min.

Efter regelmæssigt at have besøgt plejehjemsbeboere gennem de sidste 38 år – professionelt, som familiemedlem og som besøgsven – har jeg gjort mig nogle tanker om anvendelse af hjertestarter til de pågældende.

Først nogle facts: 50-80% af plejehjemsbeboere i Danmark er demente (Danmarks Statistik), den gennemsnitlige indflytningsalder på plejehjem er 83 år, og den gennemsnitlige levetid på plejehjemmet er 29 måneder (Ældrekommissionen).

Der er altså tale om en gruppe stærkt svækkede mennesker, som i langt de fleste tilfælde er indstillet på, at de skal leve den sidste tid af deres liv på et plejehjem (i en plejebolig).

Ved et hjertestop reduceres muligheden for overlevelse med 10% for hvert minut, der går efter hjertestoppet. Men overlevelse er langtfra ensbetydende med overlevelse uden skade på hjerne og andre vitale organer. Er man i forvejen stærkt svækket fysisk eller mentalt, vokser risikoen for skader pga. iltmangel, dvs. risikoen for yderligere forringet livskvalitet ud over den, der måtte være til stede før hjertestoppet.

Mange har den opfattelse, at genoplivning normalt er noget, der lykkes med et godt resultat; et synspunkt der fremmes af tv-serier om 112-opkald.

Jeg er klar over, at der kan være solstrålehistorier og undtagelsestilfælde, hvor genoplivning af en plejehjemsbeboer lykkes og kan være hensigtsmæssig. Men det retfærdiggør efter min mening ikke, at forsøg på genoplivning bør være »standardbehandling«, hvis en plejehjemsbeboer får hjertestop.

Jeg tror, at de færreste plejehjemsbeboere ønsker genoplivning ved hjertestop, især hvis de er bekendt med den dårlige prognose både mht. overlevelse og risikoen for iltmangelskader. Deres ønske er ikke at få så langt et liv på plejehjemmet som muligt, men derimod et godt liv indtil de dør, og gerne en let død, som hjertestoppet jo indebærer.

Hjertestoppet er med andre ord ikke en »teknisk fejl«, som for enhver pris skal behandles. Livet skal have lov at slutte, gerne stille, roligt, værdigt og uden den dramatik, som meldingen »hjertestop« udløser (et hektisk personale, skræmte medbeboere, ambulancereddere, og evt. hasteindlæggelse).

Personligt ønsker jeg ikke genoplivningsforsøg, hvis jeg en dag selv bliver plejehjemsbeboer, og et hjertestop indtræder. For en god orden skyld vil jeg sige, at jeg varmt går ind for brug af hjertestartere til mennesker, der ikke er højt oppe i årene eller er stærkt svækkede. Det gælder også yngre, som er på midlertidigt genoptræningsophold på plejehjemmet.

Jeg mener, at det vil være etisk forsvarligt som udgangspunkt at undlade genoplivning af plejehjemsbeboere. Der skal dog være plads til et individuelt skøn, når personalet står over for et hjertestop.

Jeg ser gerne en debat om, hvem der skal gives/påtvinges denne behandling. – gerne en åben debat med deltagelse af professionelle, familie og beboere.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen