Skip to main content

Hvad er prisen på et menneske?

På vegne af bestyrelsen for Kristelig Lægeforening: ♠ Hans Holmsgaard, Thyborøn, E-mail: holmsgaard@dadlnet.dk, Preben Bredesgaard, Rungsted Kyst, Mark McCullagh, Måløv, Anne Christensen, Søborg, Ida Järvung, Aalborg, Sten Houmøller-Jørgensen, Hjørring, Kristian Kristensen, Herning, Svend Prytz, Hvidovre, Hans Paulli Jørgensen, Hørsholm

10. aug. 2009
2 min.

Sundhedsstyrelsen har den 10. juni udgivet en såkaldt MTV-rapport om screening (undersøgelse) af gravide indvandrerkvinder for arvelige blodsygdomme.

Man konkluderer i rapporten, at hvis blot to af de fundne syge børn aborteres, er screeningen »omkostningseffektiv«. Regnestykket går ud på, at undersøgelse af alle gravide i risikogruppen koster 2,6 mio. kr. årligt, og de sparede omkostninger i sundhedsvæsenet pr. »undgået nyfødt barn med sygdommen« er gennemsnitligt ca. 1,2 mio. kr.

Rapporten omtaler retfærdigvis også, at »Der er dog befolkningsgrupper, som har et konservativt syn på abort, og som finder dette (fosterundersøgelse og efterfølgende abort) helt uacceptabelt. For disse personer vil screeningsprogrammet kunne medføre et svært etisk dilemma«.

Da fostervandsundersøgelserne i sin tid blev indført, var et af argumenterne, at de »ville medføre besparelser på de offentlige budgetter«. Vores værste mareridt er med Sundhedsstyrelsens rapport nu blevet til virkelighed. Prisen på et menneskeliv er reduceret til »de sparede omkostninger i sundhedsvæsenet«, hvis man ikke bliver født.

Vi må som kristne læger på det skarpeste vende os imod en sådan nedvurdering af et menneskes værdi. For os har ethvert menneske en enestående værdi, som ikke kan prisfastsættes på denne måde.

Tidligere sundhedsminister og nuværende formand for Det Centrale Handicapråd Ester Larsen skal have mange tak for at have rejst denne vigtige debat.