Skip to main content

Hvad kan det danske sundhedsvæsen lære af Kaiser Permanente?

Overlæge, dr.med. Erik Kristensen. E-mail: ekristensen@dadlnet.dk

10. jun. 2011
2 min.



Redaktører: Frølich A, Diderichsen F, Graetz I et al

Forlag: Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2011

SIDER: 134

Pris: 148 KR.

ISBN: 978-87-7674-568-4

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Bogen bygger på et dansk-amerikansk forskningsprojekt, hvor det danske sundhedsvæsen sammenlignes med Kaiser Permanente (KP), der har base i Californien. Projektet er finansieret af Rockwool Fonden.

Analysen beskriver en række præstationsmål, hvor KP klarer sig bedre:

- Forløbsprogrammer (chronic care-modellen) medfører bedre klinisk kvalitet, men har ikke givet de forventede økonomiske besparelser.

- Bedre samarbejde mellem almen praksis og speciallæger, idet alle sundhedsydelser uden for hospitalsindlæggelserne er samlet i medical centers.

- Større medinddragen af patienterne med markante resultater via øget egenomsorg.

- To tredjedele lavere sengedagsforbrug. Alt sammen med væsentligt færre ansatte. KP er imidlertid 24-40% dyrere.

Analysen i bogen er af høj videnskabelig kvalitet. Således er faldgruber og vanskeligheder ved sådanne sammenligninger detaljeret behandlet. Trods nationale og kulturelle forskelle landene imellem er der noget at lære for det danske sundhedsvæsen. Det gælder især sektorovergange og andre institutionelle barrierer, som KP har elimineret, hvor vi herhjemme forsøger os med mere eller mindre håbløse, bureaukratiserende lappeløsninger.

En dansk KP-model på basis af disse forskningsresultater ville være:

- Nedlæggelse af regionerne.

- Samling af de nuværende hospitalsambulatorier, speciallæger/almen praksis samt rehabilitering i medical centers, alt under én ledelse og med samme finansieringskilde.

- Anvendelse af lønincitamenter, 5-10% af lønnen som bonusordninger, hvis kvaliteten er opfyldt, og nedlæggelse af DRG-systemet.

Modellen er ikke urealistisk, idet KP med sine ni mio. forsikrede borgere størrelsesmæssigt ikke adskiller sig væsentligt fra Danmark. Og modellen kan tilmed problemløst etableres med offentlig finansiering.

På trods af de talrige besøg af danske politikere og administratorer har man ikke indtryk af, at erfaringerne fra KP hidtil har smittet af på den danske sundhedssektor.

Læs bogen og døm selv.