Skip to main content

Hvad koster det at optransfundere en underernæret patient med albumin?

Anders H. Siboni, overlæge, Haderslev, E-mail: anders_siboni@hs.sja.dk & Jacob Søndergaard, stud.med.

1. nov. 2005
2 min.

I diskussionen [1] af Lars E. Schmidt & Helmer Ring-Larsens artikel [2] blev det anført, at »adjuverende albuminterapi sammen med diuretika er et ressourcekrævende tiltag«.

Derfor opgjorde vi de patienter, som var optransfunderet med albumin på medicinsk afdeling på Haderslev Sygehus fra den 1. september 2001 til den 28. april 2003. Det drejede sig om 15 patienter, hvoraf de ni var dekompenserede cirrotikere, tre havde alkoholisk cirrose uden dekompensation, to havde ostit og en kolit. Alle var ved optransfusionens start sengeliggende og forkvalmede eller appetitløse og alle fik samtidig anden behandling for deres lidelse. Optransfusionen skete med 20 g albumin dagl., hos to patienter dog i nogle dage 40 g dagl. Der blev taget S-albumin jævnligt, ofte dagligt under optransfusionen, som blev standset, når S-albumin var i normalområdet (36-48 g/l), eller når patienterne var oppegående og havde god appetit.

Kun en patient fik foretaget ascitespunktur efter optransfusionen. To patienter havde før optransfusionen fået ascitespunktur på andre afdelinger.

Et plot af 80 S-albuminværdier fra de 15 patienter som funktion af antal givne portioner albumin a 20 g viste, at S-albumin i gennemsnit steg fra 27 g/l til 36 g/l på ti portioner albumin (Y = 27 + 0,9 X; p < 0,0001), svarende til en medicinudgift på ca. 3.500 kr. pr. patient, svarende ca. til prisen på en liggedag.

Konklusion: Optransfusion af en underernæret patient med albumin kan muligvis bedre almentilstanden og muligvis mindske behovet for ascitespunktur hos dekompenserede alkoholikere og forkorte indlæggelsestiden.

En optransfusion koster i gennemsnit ca. 3.500 kr. Man bør vælge patienter, som har udsigt til bedring og udskrivelse og ikke behøver sonde- eller intravenøs ernæring og som ikke har en anatomisk betinget svær portal hypertension f.eks. Budd-Chiaris syndrom [3], hvor virkningen af S-albuminøgning formentlig vil være alt for svag i forhold til det modsat rettede pres.

Indlægget har været forelagt Helmer Ring-Larsen, der ikke har kommentarer. Redaktionen


Referencer

  1. Siboni A. Ascitesbehandling uden laparocentesis med svar af LE Schmidt og H Ring-Larsen. Ugeskr Læger 2002;164:2052.
  2. Schmidt LE, Ring-Larsen H. Anvendelse af human albumin-infusion ved dekompenseret levercirrose. Ugeskr Læger 2002;164:1196-202.
  3. Grønbæk H, Nielsen DT, Astrup LB et al. Budd-Chiaris syndrom. Ugeskr Læger 2002;164:3327-9.