Skip to main content

Hvor ligger lægens ansvar i FMK?

Sundhedstyrelsen svarer på spørgsmål fra praktiserende læge.

Enhedschef, overlæge, ph.d. Anette Lykke Petri
E-mail: sorp@SST.DK

Interessekonflikter: ingen

3. jun. 2015
2 min.

Praktiserende læge Daniel Rotenborg spørger i Ugeskrift for Læger den 25. maj 2015 Sundhedsstyrelsen om bevisførelsen ved evt. klagesager i forbindelse med brug af FMK. (Note m henvisning til Ufl. den 25. maj)

Generelt kan det oplyses, at klagesager behandles i Patientombuddet, der på baggrund af en konkret vurdering beslutter, om der er grundlag for at give kritik.

1) Lægens generelle ansvar ved brug af FMK

En læge skal efter autorisationslovens § 17 udvise omhu og samvittighedsfuldhed under udøvelsen af sin virksomhed. Lægens ansvar i forbindelse med ordination af lægemidler ændrer sig ikke med ibrugtagningen af FMK.

2) Hvilket ansvar har lægen, når denne blot kigger på medicinlisten/FMK og ikke ændrer i ordinationerne?

Adgang til FMK forudsætter, at lægen har – eller har haft – patienten i behandling.

Der kan under behandlingen af en patient opstå behov for at slå op for at se på medicinlisten, uden at lægen har til hensigt at ændre på de gældende lægemiddelordinationer. Ansvaret i denne sammenhæng er ikke anderledes end ansvaret i de situationer, hvor medicinlisten er på papir.

Som udgangspunkt har lægen et ansvar for at opdage åbenlyse fejl.

Hvad, der vil blive betragtet som en åbenlys fejl, vil være individuelt og bero på en konkret vurdering. Sundhedsstyrelsen har ikke mulighed for at udarbejde en udførlig liste over, hvilke lægemidler og behandlingsregimer enhver læge bør kende, men det vil som udgangspunkt være hensigtsmæssigt, at lægen er opmærksom på fejl vedrørende risikosituationslægemidlerne. Der kan læses mere om risikosituationslægemidler på Patientombuddets hjemmeside.

3) Hvilket ansvar har lægen ved brug af funktionaliteter i FMK?

Sundhedsstyrelsen bliver jævnligt spurgt om lægens ansvar ved brug af de forskellige funktionaliteter i FMK, herunder særligt, hvilket ansvar lægen pådrager sig ved at trykke på knappen »ajourført«. Det er ikke Sundhedsstyrelsens opfattelse, at et tryk på denne knap medfører et særligt ansvar, hvis lægen i øvrigt har fulgt gældende regler for ordination og journalføring.

Et tryk på en knap med betegnelsen »FMK ajourført« vil efter styrelsens opfattelse give et signal til den næste bruger om, at lægen har ajourført FMK, så det afspejler den aktuelle medicinering på tidspunktet. Det indebærer, som hvis lægen ser på FMK, at lægen har påtaget sig ansvaret for, at der ikke er åbenlyse fejl. Når lægen »løfter løse recepter op« i FMK, påhviler der også lægen et ansvar for, at der ikke er åbenlyse fejl.

Spørgsmål og svar om ansvaret ved brug af FMK kan læses på:

http://sundhedsstyrelsen.dk/da/medicin/haandtering/ordination-og-haandtering-af-medicin/spoergsmaal-og-svar

Referencer

Yderligere litteratur

  1. Vejledning om ordination og håndtering af lægemidler. VEJ nr. 9079 af 12.02. 2015.

  2. www.patientombuddet.dk.