Skip to main content

Hvor svært kan det være?

1. reservelæge Lasse Bugge, Vejle Sygehus. bugge@dadlnet.dk

1. jun. 2011
2 min.

Videreuddannelsen af yngre læger er en del af afdelingens kerneydelse og betragtes som en del af driften.

På afdelingen uddannes læger i klinisk basisuddannelse (KBU), introduktionsstilling i intern medicin, hoveduddannelse i alle intern medicinske specialer og hoveduddannelse i almen medicin.

Ansvar og tidsforbrug: Administration af videreuddannelsen af yngre læger på afdelingen varetages af den uddannelsesansvarlige overlæge (UAO) i samarbejde med to uddannelseskoordinerende yngre læger (UKYL), der er udpeget af ledelsen med baggrund i kvalifikationer på ledelses- og uddannelsesområdet.

Der afsættes fire timer ugentlig pr. uddannelseslæge til administration af videreuddannelsen af yngre læger. De fordeles som følger: en time pr. uge pr. uddannelseslæge til UAO, hvor denne ikke er i klinikken, en time pr. uge pr. uddannelseslæge til deling mellem de to UKYL'er, hvor de tildeles tid til deres funktion jf. funktionsbeskrivelsen for UKYL, og to timer pr. uge til den uddannelsessøgende læge selv. Samles til en uddannelsesdag pr. måned til egen anvendelse.

Arbejdstilrettelæggelse: Den uddannelsesansvarlige overlæge har ansvaret for den daglige arbejdsplan/funktionsplan for yngre læger, således at uddannelsessøgende læger tildeles funktioner, der svarer til uddannelsesplaner/læringsområder og kompetenceniveau. Funktionsplanen lægges i samarbejde med vagtplanlæggeren.

Vejledere: Alle tildeles kliniske vejledere, som har været på vejlederkursus inden for de seneste tre år. Vejlederen deltager så vidt muligt i ansættelsessamtalen ved introduktionsstillinger. Vejlederen kontakter den uddannelsessøgende læger tre uger forud for ansættelsesstart og aftaler evt. forberedelse samt igen i ugen op til ansættelsesstart.

Vejledersamtaler: Der holdes vejledersamtaler hver anden måned for alle. Denne kan bookes via dagsprogrammet i ambulatoriet, hvor der kan reserveres en dobbelttid (40 minutter) i vejlederens program til samtalen.

Uddannelsesprogram: Alle uddannelsessøgende læger får tilsendt et opdateret og godkendt uddannelsesprogram ca. tre uger før ansættelsesstart.

Individuelle uddannelsesplaner: Alle vejledere er uddannet i at lave uddannelsesplaner jf. uddannelsesprogrammerne. Uddannelsesplaner udfærdiges ved vejledersamtalerne og samles hos den uddannelsesansvarlige overlæge.

Der laves audit på uddannelsesplanerne en gang årligt.

Eksterne forhold: Afdelingens læger opfordres til at uddanne sig til inspektorer i deres respektive specialer med det formål at hente inspiration på uddannelsesområdet udefra og bidrage til forbedret uddannelse generelt.

Ovenstående er desværre ren ønsketænkning og er endnu ikke gennemført på nogen afdeling her i landet.

Hvor svært kan det være?