Skip to main content

Hvornår får vi IT, der virker?

Simon Serbian, reservelæge på Gentofte Hospitals ortopædkirurgiske afdeling. Formand for Yngre Læger i hovedstadsregionen.

21. okt. 2011
2 min.

Det kræver et roligt temperament at være it-bruger i dagens sundhedsvæsen - i hvert fald i sekundærsektoren. It i primærsektoren har i årevis været fornuftigt, men hverdagen som hospitalsansat læge er en hel anden!

»Hvornår får vi it, der virker?« Spørgsmålet melder sig ustandseligt! Mange kan sikkert genkende it-værktøjer som Opus, EPM, Labka, Pacs osv. De enkelte programmer kan en række udmærkede ting, men alligevel møder vi konstant irritationsmomenter: ventetid, ventetid og ventetid! Hvorfor skal jeg vente på, at programmer åbner, kontrollerer versioner, henter data, åbner nye vinduer osv.? Og ikke i få sekunder, men derimod i så lang tid, at en knugende stressfølelse vokser i maven. Ofte må vi over for patienter og kolleger undskylde med »Computeren er lige lidt langsom i dag« eller: »Vi har lige lidt systemproblemer for tiden.« Er de enkelte maskiner for gamle, ikke opdaterede, eller giver budgettet for lidt strøm i væggen?

Men ventetiden er kun det mindste problem! Hvorfor kan programmerne stadig ikke tale bedre sammen? På hospitalet, mellem hospitaler og regioner. Der kan stadig ikke problemfrit udveksles data. Billeder kan ikke ses på nabohospitaler uden tidskrævende og besværlig overførsel. Det værste eksempel jeg selv har oplevet, var et forsøg på at få overført scanningsbilleder på en patient fra et hospital i Jylland. »Næh, det kan vi ikke. Men vi kan uploade dem til Fyn, hvor de så vist kan sende videre til Sjælland, hvor du selv burde kunne hente dem fra«, lød det imødekommende svar! Sker det med brevdue, eller hvordan kan det på nogen måde være korrekt?

En udenlandsk læge skal have spurgt for nylig: »5,5 mio. mennesker. Hvor ligger jeres hospital så?« Bemærk entalsformen. Uden at åbne debatten om hospitalsplaner må vi spørge: Hvordan kan vi have så mange forskellige systemer på hospitalerne?

En nyligt afholdt konference om epj mv. har vist udenlandske hospitaler med samlede it-løsninger. Dvs. ét program, der afvikler alt klinisk relevant. Data, billeder, ekg mv. flyder fra skærme til mobiler og tablets. Teknologien er der. Hvorfor skal vi opfinde det hele selv i Danmark - og hvorfor skal det ske (mindst) fem forskellige steder i landet?

Den nye regering bevarer regionerne. Det er der sikkert meget fornuft i. Men så må regionerne også kvittere ved at vise, at de kan løfte opgaven! Alternativt er jeg ikke bleg for at ønske et indgreb. Vi er ikke krævende: Systemet skal bare virke! Og fri mig fra nye versioner og typer, når jeg skifter arbejdsplads, eller når patienten skifter hospital.

Få nu it-værktøjet til at virke - på nationalt plan!