Skip to main content

Ikke mere famlen!

Formand for Yngre Læger Lisbeth B. Lintz Christensen

19. maj 2011
2 min.



Yngre Læger har et bud på, hvordan de nye fælles akutmodtagelser skal ledes og organiseres.

I alle fem regioner er ledelsen og organiseringen af de fælles akutmodtagelser forskellig. Selv inden for samme region er der forskelle fra hospital til hospital.

Lokale løsninger kan være gode, men der er for megen famlen.

I en tid med akkreditering, Lean, videndeling og nationale kliniske retningslinjer er det bemærkelsesværdigt og betænkeligt, at der opstår så mange forskellige løsninger på den vigtige fælles akutmodtagelse.

Yngre Læger har gennemført et omfattende projektarbejde, som på tværs af specialer, geografi og interesser har ført til vores bud på den gode fælles akutmodtagelse. Vi ønsker at løfte kvaliteten af de fælles akutmodtagelser ved at harmonisere rammer og indhold.

Yngre Lægers program for de fælles akutmodtagelser, som du kan læse på www.laeger.dk, er styret af ensartethed, entydighed og behandling af høj kvalitet, hvor speciallægerne skal med i front. Det er godt for patienterne, for sundhedspersonalet, effektiviteten og, ikke at forglemme, den lægelige videreuddannelse.

I morgen, tirsdag den 24. maj, tager Danske Regioner hul på bylden med konferencen »Kvalitet i det akutte patientforløb«. Fra Yngre Læger drager vi forventningsfulde og velekviperede med viden af sted til konferencen og vil gøre os umage for at kvalificere debatten om de fælles akutmodtagelser. Nogle af de nye fælles akutmodtagelser vil utvivlsomt blive en succes, andre ikke. Fiaskoerne bliver ikke kun et problem for patienterne, men også for politikerne.

Jo flere fiaskoer, desto større sandsynlighed er der for en genoplivning af »statsminister Lars Løkke Rasmussens vestjyske mareridt«, som Politiken skrev forleden, da Kristendemokraternes folketingspolitiker Per Ørum Jørgensen krævede, at akutfunktionen på Regionshospitalet Holstebro skulle forblive åben.

Efter meget følelsesfulde og langvarige forhandlinger er det langt om længe lykkedes regionspolitikerne at vedtage at samle akutfunktionerne på færre enheder og dermed skabe et bedre grundlag for et sammenhængende hospitalsvæsen. Men lokalbefolkningerne i Holstebro, Næstved, Svendborg og andre byer, hvor det lokale hospital mister skadestuen eller akutmodtagelsen, føler sig ikke altid trygge, og akutområdet er som skabt til politisk eksplosionsfare.

Hvis ikke der kommer mere styr på den slingrende udvikling af de fælles akutmodtagelser, risikerer vi, at politikerne vil ligge under for pres fra lokalbefolkningen og kræve, at lukkede skadestuer genåbnes. Vi risikerer, at en god udvikling bliver rullet tilbage, og at patienterne og det danske hospitalsvæsen går glip af et tiltrængt kvalitetsløft. Patienterne får falsk tryghed og andenrangs akutbehandling i stedet for.

Alle i sundhedsvæsenet har brug for, at de nye fælles akutmodtagelser bliver en succes - ikke mindst patienterne.