Skip to main content

Immunologi - 2. udgave

♠ Professor dr.med. vet. et scient. Bent Aasted E-mail:bas@lift.ku.dk

3. sep. 2008
2 min.


Immunologi er et fagområde, som i stigende grad kræver opmærksomhed, alene af den grund, at mange behandlingsformer i dag er immunologisk forankrede. Virkemekanismerne bag de basale immunologiske reaktioner er efterhånden godt beskrevet, men de fleste ikkespecialister vil nok betragte immunologisk teori som vanskelig forståelig. Der kræves grundig indsigt i moderne biokemi, cellebiologi og molekylærbiologi. Der er derfor behov for en pædagogisk lærebog, som Bjarne Bogen & Ludvig A. Munthes Immunologi.

Immunologi - 2. udgave er skrevet på letforståeligt norsk. Der er tale om en komplet opdateret udgave i forhold til førsteudgaven fra 2000. Bogen indeholder ni overordnede sektioner og et appendiks. Der er 41 kapitler indeholdende over 390 farvelagte figurer. Hvert kapitel er af overskueligt omfang, typisk i størrelsesordenen 7-8 sider. Der benyttes ikke mindre end fire forskellige bokstyper. Hvert kapitel starter med en temaboks, hvor der bliver givet en kort indføring i kapitlets indhold. Dernæst er der dybdeanalyserende bokse, hvor man grundigt beskriver specielt udvalgte, vigtige emner. Så er der klinikbokse, hvor man omtaler sygdomme, der berører immunsystemet, og endelig er der resumebokse, hvor de vigtigste fakta i kapitlet opsummeres. Derudover er der ca. 500 markerede undertekster, hvor eksempelvis fagudtryk forklares detaljeret.

Første halvdel af bogen er viet til gennemgang af basal immunologi. I forhold til førsteudgaven er der indført et nyt kapitel om regulatoriske T-celler. Der er desuden indført nye informationer om plasmacytoide dendritiske celler, Toll-lignende receptorer og aktivering af dendritiske celler. Det relativt nyopdagede autoimmunregulator (AIRE)-gen beskrives, og dets betydning for immunsystemets regulering, herunder autotolerans, gennemgås. Som noget andet nyt forklares somatisk hypermutation i B-celler ud fra det nybeskrevne enzym aktiveringsinduceret cytidindeaminase (AID).

Anden halvdelen af bogen er viet til klinisk immunologi, komparativ immunologi (herunder veterinærmedicinske aspekter) og fire kapitler om teknisk immunologi, herunder omtale af indavlede og genmanipulerede mus. Den kliniske immunologi dækker blandt andet infektionsimmunologi, allergi, autoimmune sygdomme, transplantation, tumorimmunologi og medfødte immundeficiente tilstande. Der er ikke mindre end fire kapitler om blodtypeserologi og transfusionsimmunologi.

Det anføres i forordet, at bogen er skrevet for medicinstuderende, tandlægestuderende, veterinærstuderende, biologistuderende og ingeniørstuderende. Der er dog ingen tvivl om, at også sygeplejersker, laboranter og ansatte inden for biomedicinsk industri kan få stor nytte af bogen.

Bogen er skrevet i et levende og letlæseligt sprog. Der benyttes talrige gentagelser som pædagogisk hjælpemiddel, og de mange farvelagte figurer bringer læseren igennem vanskelige emner. Bjarne Bogen & Ludvig A. Munthes Immunologi kan varmt anbefales.