Skip to main content

Immunologi. 4. udgave. Agger R, Andersen V, Leslie G, Aasted B.

31. okt. 2005
3 min.

Immunologi er en disciplin, som i stigende grad indtager en central rolle inden for flere medicinske specialer både i den basale forståelse af sygdomsmekanismer og sygdomsdiagnostik, men også inden for behandlingen af autoimmune sygdomme, efter at avanceret immunmodulerende behandling er blevet tilgængelig til dissemineret sklerose, reumatoid artritis og inflammatoriske tarmsygdomme. For mange er immunologi et vanskeligt tilgængeligt område som ofte kræver molekylærbiologisk, cellebiologisk og biokemisk indsigt. Derfor er der også behov for en tekstbog, som i et let tilgængelig form kan samle disse fagområder.

Immunologi er dansksproget og udkommer nu i 4. udgave, siden den blev præsenteret i sin nuværende form i 1989. Den aktuelle udgave er blevet grundigt ajourført, og de kliniske relevante afsnit er blevet udvidet.

Bogens 18 kapitler er opdelt i et afsnit, som dækker immunsystemets bestanddele og funktioner, to kapitler som dækker molekylærbiologiske og cellulære teknikker til måling af immunreaktioner samt seks kapitler som dækker immunologiens rolle inden for kliniske områder som immundefekter, infektion, allergi og toleransudvikling. Sidst er et kapitel om nye immunmodulerende behandlinger som TNF-a-antistofbehandling og cytokinterapi samt et appendiks med oversigt over CD-klassifikationssystemet, udvalgte cytokiners karakteristika og en grundig gennemgang af den immunologiske terminologi og forkortelser.

Bogen er skrevet i et levende og let tilgængeligt sprog. Alle afsnit er ledsaget af talrige simple skitser, som på udmærket vis tjener som støtte for teksten, og som med et visuelt bidrag letter forståelsen af de komplekse immunologiske hændelseskaskader. Bogens kapitler accelererer alle i et fint tempo, så det ved hjælp af figurerne er muligt at følge med i processerne. Bogens målgruppe er ifølge forordet bred, og den kan læses af mange faggrupper med berøring til det immunologiske område både læger, biologer og bioanalytikere. Bogen kan også anvendes som hjælp til at introducere nye yngre forskere til immunologisk metode og for at skabe et overblik. Da stikordsregisteret fungerer udmærket, og da bogen er fint ajourført, kan den også anvendes som opslagsbog og støtte til læsning af artikler med immunologiske komponenter.

Da mange emner af pladsmæssige grunde kun er beskrevet kortfattet, kunne det trods den hurtige udvikling inden for immunologien være en hjælp, hvis der til hvert kapitel var angivet 5-10 hjørnestensreferencer inden for det pågældende afsnit som hjælp til videre Medline-søgninger. Polymerase Chain Reaction (PCR) er en af de hyppigst anvendte teknikker inden for molekylærbiologi og immunologi, og derfor ville det have været passende med en grundigere gennemgang af dette princip i samme overskuelige form som de øvrige teknikker.

Sammenfattende en glimrende kortfattet men også ganske grundig dansksproget introduktion til immunologien og den immunologiske terminologi, som vil kunne finde anvendelse hos både læger, bioanalytikere og forskningssygeplejersker, men også ansatte inden for industrien, som beskæftiger sig med salg og marketing af immunmodulerende terapi.

Fredriksberg: Bifolia, 2005.

281 sider. Pris: 498 kr.

ISBN: 87-91319-12-9

Afdelingslæge Jørgen Agnholt. E-mail: jorge@as.aaa.dk