Skip to main content

Incitamentsstyring i sygehusvæsenet. Virkningen af øget takststyring og tilhørende incitamenter Pedersen KM, Bech M, Hansen MB.

Centerdirektør Jes Frederik Schmidt E-mail: Jes.Schmidt@rh.hosp.dk

23. jun. 2006
2 min.

Bogen giver et fint overblik over udviklingen i afregningsformer i de sidste to årtier med fokus på årene 1996-2004.

Bogen er velstruktureret med læsevejledning, ligesom de første fem kapitler afsluttes med et meget kort og præcist konklusionsafsnit.

I kapitel et (De vigtigste resultater) konkluderes der, at der ikke entydigt har kunnet påvises de ventede virkninger på aktivitetsniveau og produktivitet af den øgede takststyring sammenlignet med kontrakter og rammebudget. Hvorimod der anføres en række gode grunde til at fortsætte udviklingen, idet der ikke har kunnet påvises negative virkninger på den faglige kvalitet, samt behovet for takster i forbindelse med det udvidede frie sygehusvalg, øget outputfokusering, øget omkostningsbevidsthed og efterspørgsel efter tidstro informationssystemer.

Der gøres meget fine og relevante betragtninger over behovet for supplerende incitamenter i et takstsystem med DRG-afregning med særligt fokus på hvad der kan uddrages af crowding-teorien.

Desuden diskuteres tillid, ratchet-effekter, budgetrestriktionens karakter, overførselsregler, øvrige frihedsgrader, ændring i basisaktivitet/basisbudget/baseline/budgetlofter og knæktakster samt bonusordninger.

Incitamentforenelighed berøres også som et fremadrettet problem, hvilket eksemplificeres ved diverse procentandele af hele DRG-taksten, der anvendes i forbindelse med fritvalgspatienter, statspuljer og interne amtslige (snart regionale) aftaler samt den stadige anvendelse af en kombination af abonnement, sengedagstakster og særydelser til lands- og landsdelspatienter. Der peges på vigtigheden af på alle niveauer (amt, sygehus, afdeling) at sikre harmoni og samklang mellem disse takster for ikke at få bivirkninger på grund af modløbende incitamenter.

I forordet anbefales bogen til praktiker, studerende og forskerkolleger, ligesom politikere henvises til udvalgte dele af bogen. Heraf fremgår implicit, at bogen er skrevet hovedsagelig til ikkesundhedsfagligt uddannede. Afdelingsledelseslaget kan med stort udbytte følge anvisningerne for politikere, hvorimod sundhedsøkonomer og sygehusledelser anbefales at læse hele bogen.

Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2006.

239 sider. Pris: 250 kr.

ISBN 87-7664-118-4