Skip to main content

Infektionssygdomme og mikrobiologi Kjeldsen K, Nielsen LP, Peterslund NA et al, red.

Overlæge Jens Kjølseth Møller E-mail: jkm@dadlnet.dk

16. okt. 2006
3 min.

Et hold af danske fagspecialister har skrevet en bog om »infektionssygdomme og mikrobiologi« henvendt til alle, der arbejder med infektionssygdomme.Bogens forord angiver, at formålet bl.a. er at rette større opmærksomhed mod patienter med infektioner og medvirke til at nedbringe dødeligheden af infektioner i Danmark.I bogens første del beskrives infektionssygdommene organopdelt suppleret med nogle tværgående kapitler om f.eks. tropesygdomme og infektioner hos børn. Anden del af bogen har overskriften »klinisk mikrobiologi«, hvilket dækker over væsentligt mere end »mikrobiologi«, som står anført i bogens titel. Bakteriologi, virologi, mykologi og parasitologi har fået hver sit kapitel. Derudover er der et afsnit om infektionshygiejne (sygehusinfektioner), infektionsimmunologi, prøvetagning og praktisk antibiotikaterapi. Forebyggelse af infektioner med vacciner er behandlet i et selvstændigt kapitel med overskriften »Vaccinologi«, som nok vil være et nyt begreb for mange.Bogens styrke er kapitlerne om infektionssygdomme, som alle indledes med en sygehistorie og afsluttes med en opsummerende faktaboks med »værd at vide« og et sæt selvtestspørgsmål med tilhørende svar. Kapitlerne er generelt letlæste og med et klart praktisk sigte. Dog vil det nok være en fordel at læse bogens anden del om mikrobiologi før sygdomsafsnittene. Med tanke på at redaktionen ønsker bogen brugt som basisbog eller lærebog i uddannelsen for alle sundhedsvæsenets faggrupper, kunne man godt ønske sig nogle flere kapitler i stil med bogens indledende kapitel om feber. Tværgående afsnit om betydningen af f.eks. biokemiske infektionsparametre, billeddannende diagnostik og vurdering af kliniske tegn på infektion kunne øge bogens værdi med henblik på en oplæring i klinisk mikrobiologisk tankegang og differentialdiagnostik af infektionssygdomme.

Bogens svaghed er, at de mange selvstændige og specialiserede afsnit/kapitler medfører en del gentagelser. Kunne f.eks. urinvejsinfektioner hos børn og voksne ikke være beskrevet i samme kapitel? Tilsvarende for infektioner i CNS. Diagnostisk metode er ikke opdateret i nogle af de kliniske afsnit. Chlamydia trachomatis påvises i dag ved DNA/RNA-metoder og ikke ved antigen-undersøgelse. I bogens mikrobiologiske del rådes dog fornuftigt til, at man tager kontakt med den lokale mikrobiologiske afdeling pga. analysemetodens betydning for valg af utensilier til prøvetagning.

Bogens afsluttende kapitel om praktisk antibiotikaterapi indeholder flere udmærkede afsnit om forhold, der skal tages i betragtning ved valg af antibiotika. Man fornemmer lidt animositet over for restriktiv antibiotikapolitik og enkelte antimikrobielle lægemidler. De anførte antibiotikaregimer i bogen er ikke alle i overensstemmelse med almen praksis eller internationale anbefalinger. Gentamicin f.eks. bør optimalt doseres med 5-7 mg pr. kg/døgn ikke som angivet i bogen 240 mg u 1.

Samlet giver bogen en god basal indføring i infektionssygdommes klinik, diagnostik, behandling og forebyggelse. Den bør dog ikke stå alene i kampen for at nedbringe dødeligheden af infektioner i Danmark, men bruges som et supplement til eksisterende litteratur.

København: Akademisk Forlag, 2006.

440 sider. Pris: 399 kr.

ISBN 87-500-3733-1