Skip to main content

Invasiv radiologi og livstruende blødninger

Overlæge, dr. med. Flemming Burcharth, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital. E-mail: flbu@heh.regionh.dk Professor, overlæge dr. med. Henrik Thomsen, Radiologisk Afdeling, Herlev Hospital.

7. maj 2007
2 min.

I Ugeskrift for Læger 2007;169:1129 var der en statusartikel med nævnte titel af overlæge Dennis Tønner, der repræsenter Dansk Radiologisk Selskab.

I sidste afsnit af artiklen under »Hvad er muligt i Danmark i dag?« anføres det: »På de fire universitetssygehuse Rigsho-spitalet, Odense Universitetshospital, Aalborg Sygehus og Århus Universitetshospital findes der interventionelle radiologer, som kan udføre de nævnte indgreb.«

Undertegnede må for det første anføre, at der er mere end de nævnte fire universitetshospitaler i Danmark, og at man på flere af disse sygehuse også foretager invasiv radiologi. Her ønskes specielt fremført, at man på Herlev Hospital siden dets åbning i 1976 har udført talrige invasive radiologiske undersøgelser og behandling på lands-landsdels-niveau (perkutan transhepatisk kolangiografi og portografi, indlæggelse af endoprotese i galdeveje, ballondilatationer af stenoser i galdeveje, karsystem og andre steder i gastrointestinalkanalen). Radiologisk Afdeling, Herlev Hospital, var blandt de første til at foretage invasive procedurer i gastrointestinalkanalens karsystem med embolisering, coiling mv. for såvel tumorer som blødning. Radiologisk Afdeling på Herlev Hospital var den første, der indførte transjugulær intrahepatisk portasystemisk shunt (TIPS). På Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling og Radiologisk Afdeling på Herlev Hospital kan man derfor modtage patienter til ovennævnte behandlinger, herunder traumebehandlinger.

Indlægget har været fremsendt til forfatterne, som ikke har yderligere kommentarer.