Skip to main content

Jensen K. Bekæmpelse af infektionssygdomme. Statens Serum Institut 1902-2002

Finn Trunck Black

2. nov. 2005
2 min.

Jubilæumsskrifter er normalt af begrænset interesse for andre end personer med relationer til den pågældende institution.

Det er imidlertid lykkedes for tidligere overlæge ved Hvidovre Hospital, Klaus Jensen , at skrive en bog i anledning af Statens Serum Instituts 100-års jubilæum, der er interessant læsning for en lang videre kreds. Statens Serum Institut (SSI) beskrives ikke som bygninger og personer, men gennem dets betydning for bekæmpelsen af de store epidemiske sygdomme fra instituttets oprettelse til de nuværende aktiviteter. Teksten er rigt suppleret med billeder af betydningsfulde personer, bygninger, mikroorganismer, aktuelle avisudklip og beskrivende tegninger og grafer.

På de første ca. 200 sider, beskriver Klaus Jensen i et levende og letlæselig sprog de store epidemiske sygdomme som difteri, tetanus, tuberkulose, kopper og poliomyelitis, krydret med små, lokale historier. Det er også her de store koryfæer inden for mikrobiologi og infektionsmedicin og deres betydning for bekæmpelsen af epidemierne levende beskrives. Man får et glimrende indtryk af, hvor stor en rolle SSI og dets forskere har spillet inden for talrige områder af datidens infektionsbekæmpelse. Og ikke mindst Thorvald Madsens evne til at få nationale og især internationale opgaver overdraget til SSI og til at få dem finansieret. Disse kapitler vil helt sikkert blive brugt igen og igen, når der skal forberedes forelæsninger.

Beskrivelsen af de sidste årtiers aktiviteter er blevet lidt mere summarisk og en anelse lærebogsagtig, langt mindre levende end de mere historiske kapitler. Man får et klart billede af, hvor forfatterens største interesse ligger, og at SSI har haft opgangs- og nedgangstider.

Jubilæumsskriftet er en letlæselig og interessant bog, der hører naturligt hjemme på hylderne hos mikrobiologer og infektionsmedicinere - ikke mindst på afdelinger med undervisningsforpligtelse. Men den er også spændende læsning for alle andre læger med den mindste interesse for infektionssygdomme i videste forstand og for medicinsk historie.

København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2002.

296 sider. Pris: 295 kr.

ISBN 87-17-03659-3