Skip to main content

Kære Sundhedsstyrelse - ang. Jeres vejledning om håndtering af lægemidler

Den løse formulering om lægers ansvar i forbindelse med "åbenlyse fejl" bekymrer.

Praktiserende læge Daniel K. Rotenberg, Odense
E-mail: dkrotenberg@hotmail.com
Interessekonflikter: ingen

21. maj 2015
3 min.

Det er med stor glæde, at jeg læser den nyreviderede vejledning om ordination og håndtering af lægemidler.

Som det måske er jer bekendt, har jeg med over 100 andre praktiserende læger som medunderskrivere klaget til Ombudsmanden, over jeres forrige vejledning, idet den pålagde en læge, der ordinerede et nyt lægemiddel at sikre sig, at al den øvrige medicin på medicinkortet ikke indeholdt åbenlyse fejl. En opgave, som ville gøre håndteringen meget tung i en travl lægehverdag.

Jeg bemærker nu, at man i den nye vejledning kun har dette krav, hvis man åbner medicinkortet uden at ordinere noget, altså åbner medicinkortet for at se, hvad patienten får af medicin.

Dette er en ny pligt, som vi pålægges, men det synes dog at være logisk, at åbner man medicinkortet for at orientere sig, skal man da også reagere på fejl. Jeg er dog fortsat lidt bekymret over den uklare formulering »åbenlys fejl« og over den evt. bevisførelse i en evt. klagesag. Hvad nu hvis den indklagede læge ikke mener at have åbnet medicinkortet, men log-filen viser, at han har, hvem vil man tro her? Mennesket eller maskinen? Begge dele kan jo fejle, og her må Sundhedstyrelsen holde sig for øje, at FMK indtil nu ganske ofte har fejl, og at Log-filen derfor ikke kan tages som den eneste sandhed. Står der derimod et journalnotat, som tydeligt viser, at lægen har orienteret sig i medicinkortet, f.eks. i forbindelse med et udskrivelsesbrev eller en attest, ja da mener jeg, at det er ganske rimeligt at forvente, at man opdager åbenlyse fejl.

En anden problemstilling er situationen, hvor man åbner medicinkortet kortvarigt, f.eks. ved fejlopslag, hvor man egentligt ville se en anden patient. Vil logfilen så vise, at man kun har set på det i få sekunder og derefter skiftet til den korrekte patient?

Desuden vil man, hvis man åbner medicinkortet for at se efter, om patienten får et bestemt lægemiddel, normalt ikke bruge tid på at gennemse, hvilken dosis patienten får. Vil man i en evt. klagesag antage, at lægen altid ser på doseringen?

Altså må jeg, trods min ros, igen stille nogle få uddybende spørgsmål på både egne og mine kollegaers vegne;

1) Er det korrekt forstået, at man ikke længere har pligt til at opdage åbenlyse fejl, men alene at sikre sig, om der er interaktioner/kontraindikationer, når man ordinerer et lægemiddel?

2) Er det korrekt forstået, at man fortsat har pligt til at sikre sig mod åbenlyse fejl, som andre har lavet, når man åbner medicinkortet for at orientere sig om patientens medicin, herunder til at gennemse samtlige doseringer på alle lægemidler på kortet?

3) Ved en klagesag i forhold til 2) vil der da blive taget hensyn til, om man hæver at have haft pågældende patients medicinkort åbent ved en fejl og altså ikke har haft intension om at åbne det, og derfor heller ikke har gennemset det? Vil der blive taget hensyn til, hvis lægen blot har orienteret sig om, hvilke lægemidler der blev givet, og således ikke har åbnet hvert lægemiddel for at tjekke om doseringen var korrekt?