Skip to main content

Klausuleringsordningen til gabapentin og pregabalin anvendes i uoverensstemmelse med reglerne

Læge Nina H. Bjarnason, Farmaceut Nikolai Laursen. E-mail: nil@dkma.dk, Lægemiddelstyrelsen

20. feb. 2006
2 min.

Siden 1. oktober 2004 har det været et lovkrav, at alle edb-udskrevne recepter er påført indikationskode, hvis en sådan findes. Dette har forbedret muligheden for at evaluere anvendelsen af generelt klausuleret tilskud til visse lægemidler. Vi har undersøgt indberettede indikationskoder på gabapentin og pregabalin sammenholdt med tildelt sygesikringstilskud efter klausuleringsordningen.

Gabapentin og pregabalin har generelt klausuleret tilskud, hvor tilskudsklausulen er behandling af epilepsi, mens lægen må søge om enkelttilskud ved behandling af neuropatiske smertetilstande, da lægemidlerne pga. prisen ikke er rationelle førstevalgsbehandlinger mod smerter.

Fra januar 2005 til og med juni 2005 blev der foretaget 68.790 ekspeditioner af gabapentin eller pregabalin; 26.570 af disse blev ekspederet med generelt klausuleret tilskud, mens 42.220 blev ekspederet uden generelt klausuleret tilskud (heraf blev 19.651 ekspederet med enkelttilskud eller terminaltilskud).

Af de 26.570 ekspeditioner med generelt klausuleret tilskud var 7.064 (27%) ordineret mod epilepsi, 8.616 (32%) var ordineret mod smerter, og for 10.890 (41%) var indikationskoden uoplyst. Dette betyder, at mindst 32% (og højst 73%) af de borgere, der får gabapentin eller pregabalin med generelt klausuleret tilskud, ud fra indberetningerne ikke er berettiget til tilskud efter klausuleringsordningen. Fejlene kan opstå på forskellig måde, fx som fejlregistreringer i edb-systemet hos lægen/apoteket. Det er muligt, at en del af de borgere, der får »uberettiget« tilskud via klausuleringsordningen, ville være blevet bevilliget enkelttilskud, hvis lægen havde søgt.

Af de 42.220 ekspeditioner, som var uden generelt klausuleret tilskud, var 1.579 (4%) ordineret mod epilepsi. Over 2/3 af disse 4% fik sygesikringstilskud enten via enkelttilskud eller via terminaltilskud.

Det kan konkluderes, at for en stor del (mindst 32%) af ekspeditionerne af gabapentin eller pregabalin med generelt klausuleret tilskud er brugeren vurderet ud fra den oplyste indikationskode ikke berettiget til klausuleret tilskud. Den omvendte problemstilling, hvor brugere af gabapentin eller pregabalin, der er berettiget til generelt klausuleret tilskud, ikke får dette, synes begrænset (under 4%).

Tilskudsklausulering kan være et instrument til fremme af rationel farmakoterapi, men kun når klausuleret tilskud gives i overensstemmelse med klausulerne.

Interessekonflikter: Nina H. Bjarnason er ansat som medicinsk sekretær i Lægemiddelstyrelsen, og Nikolai Laursen er ansat som farmaceut i Lægemiddelstyrelsen.