Skip to main content

Klinisk ernæring 5. udg.

Overlæge Lisbet Ambrosius Christensen E-mail: lisbchte@rm.dk Interessekonflikter: ingen

20. jan. 2012
2 min.

REDAKTØRER:

Hessov I, Jeppesen PB.

FORLAG: København: Munksgaard Danmark, 2011

SIDER: 368

Pris: 428 KR.

ISBN:

978-87-628-0984-0

Efter otte år er 5. udgave af Klinisk ernæring udkommet. For at sikre generationsskiftet er den mangeårige redaktør Ib Hessov blevet suppleret med Palle Bekker Jeppesen, ligesom kapitlerne generelt har fået flere medforfattere. Forfatterlisten afspejler den tværfaglige indsats, ligesom også internationale ernæringseksperter har ydet bidrag.

Bogen første tredjedel omhandler generel introduktion til basalfysiologiske, inklusive immunologiske, reaktioner på faste, traume og sygdom. Herefter følger afsnit, som indeholder metoder til vurdering af ernæringstilstand, samt illustrative eksempler fra den daglige praksis. Sikring af næringsindtagelse, risikofaktorer for underernæring samt de forskellige ernæringstyper er beskrevet i en overskuelig og klinisk relevant form. Afsnittet om sondemad er dog ikke helt på højde med det opdaterede faglige niveau i de øvrige afsnit. Såvel afsnittet om ernæring af den kritisk syge som om ernæring og aldring er udbygget. De ernæringsmæssige problemstillinger og specielle forholdsregler, man bør være opmærksom på, gennemgås ved kirurgiske indgreb. De vigtigste kliniske manifestationer ved de hyppigste kroniske medicinske sygdomme beskrives kort og ledsages af med praktiske kliniske ernæringsmæssige anbefalinger baseret på den foreliggende videnskabelige evidens.

Der er tilføjet et velskrevet kapitel om ernæring til patienter med knogleskørhed eller forstyrrelser i kalkstofskiftet, ligesom ernæringsproblemer ved gastrisk bypass er beskrevet.

Korrekturen skæmmer desværre bogen adskillige steder med mangel på konsistent stavemåde, ligesom flere af kapitlernes forfattere ikke figurerer i forfatteroversigten. Dette står i kontrast til den store omhu, som præger indholdet i kapitlerne.

Bogen er skrevet i et flydende og let forståeligt sprog; det er glædeligt, at der findes en dansksproget bog i klinisk ernæring, som kan anvendes som håndbog af alle personalegrupper i sundhedssektoren. Den bør forefindes på enhver hospitalsafdeling.