Skip to main content

Klinisk forskningsmetode. 3 udg.

Professor, overlæge, dr.med. Ove B. Schaffalitzky de Muckadell E-mail: sdm@ouh.regionsyddanmark.dk INTERESSEKONFLIKTER: ingen

2. mar. 2012
2 min.

REDAKTØRER: Jørgensen T, Christensen E, Kampmann JP.

FORLAG: København: Munksgaard Danmark, 2011

SIDER: 229

Pris: 298 KR.

ISBN: 978-87-628-1061-7

Bogen, der fortrinsvis, men ikke udelukkende, henvender sig til læger og studerende ved de sundhedsvidenskabelige fakulteter, indeholder kapitler om den randomiserede kliniske undersøgelse, epidemiologi, kvalitative metoder, litteratursøgning, kritisk litteraturgennemgang, den videnskabelige undersøgelse: procedurer og lovgivning, databehandling, statistik, god klinisk praksis, finansiering af forskning samt præsentation og publikation.

Denne 3. udgave er betydeligt revideret sammenlignet med 2. udgaven fra 2004, dog kun med mindre ændringer i kapitlerne om det randomiserede kliniske forsøg, kvalitative metoder, databehandling og statistik.

Bogen omhandler i modsætning til »Sundhedsvidenskabelig forskning - en introduktion« fra 1999 kun klinisk forskning og er da også ca. 400 sider kortere, men er på dette område en relevant afløser. Bogen dækker alle væsentlige områder, herunder de vigtige overvejelser inden igangsættelse af selve af forskningsprocessen. Der gives ikke blot en god og letforståelig beskrivelse af de forskellige områder, men også vejledning i form af praktiske oplysninger om »hvordan man gør«. Kapitlet om kvalitative metoder er dog ikke er så »håndbogsagtigt«. Som kun bruger af statistiske metoder kan man blive lidt fraværende, når et kapitel om statistikbegynder med omtale af fordelinger (dog uden at der trækkes røde og hvide kugler op af høje hatte), men det lykkes fint - både at redegøre for de basale principper og for metoderne. Teksten er letlæselig. Figurerne er letforståelige og i passende mængde, men enkelte steder strækker figur og tilhørende tekst sig over forskellige sider. Der er relevante henvisninger til mere detaljerede kilder. Jeg fandt, bortset fra et manglende og i formel 11 på side 170 stort set ingen trykfejl. Meget af indholdet kan, evt. i anden form, findes andre steder, og det kan ikke udelukkes, at en del af undertegnedes begejstring kan henføres til genkendelsens glæde. Jeg mener dog efter bedste overbevisning, at bogen fuldt ud lever op til sin titel - en grundbog i klinisk forskningsmetode - og kan uden forbehold anbefale den til dem, der vil vide mere herom eller begynde herpå.