Skip to main content

Klinisk mikrobiologi. Infektioner - immunologi - sygehushygiejne Ericson E, Ericson T, eds.

Hygiejnesygeplejerske Dorthe Bruun Jacobsen Tage Justesen

1. nov. 2005
2 min.

PDF UDGAVE

Bogen henvender sig til sygeplejestuderende og klinisk arbejdende sygeplejersker.

Bogen er velskrevet og letlæselig i et flot layout. Transformationen fra svensk til dansk er lykkedes glimrende med fremhævelse af gældende love og regler for området samt gode cases, der fremhæver væsentlige dele i teksten. Det eneste sted der stadig viser oprindelsessproget er, at det er »SOP« der smides i vandet på figur 5.8, ellers er illustrationer og tabeller både passende i antal og udstyr.

Den teoretiske virologi er beundringsværdig kort og dog præcis nok med henvisninger til de enkelte virusinfektioner. Af småting undervejs i læsningen kan nævnes: Streptokokkers ». . . evne til at ødelægge røde blodplader.« (s. 49) en anbefaling af at behandle forekomsten af hæmolytiske streptokokker hos raske smittebærere (s. 51), og kun at nævne Plasmodium malariae, som er den mest sjældne af malariaarterne, i særdeleshed når der ikke senere rådes bod på dette i et særligt afsnit om denne gruppe parasitter (s. 85). Bakterieslægter er næsten konsekvent udnævnt til familier, og det er vel mere hyggeligt end egentlig korrekt. Der er en tiltalende og virkelighedsnær indfaldsvinkel til det sygehushygiejniske stof, hvor det understreges, at der skal anvendes underbyggede rutiner fremfor ritualer i det forebyggende arbejde. Bogens konkrete anbefalinger lever dog ikke altid selv op til dette princip, bl.a. er anbefalingen af at lægge toiletpapir i toiletkummen for at undgå stænk fra afføringstilblandet vand som et led i forebyggelsen af urinvejsinfektion temmelig kuriøs. Andre steder er bogen derimod glimrende på dette område, f.eks. omkring rene kontrasterile principper i sårbehandling og ved anlæggelse af blærekateter.

Bogens opbygning med gennemgang af forskellige infektionssygdomme inkl. relevant profylakse før kapitlet med sygehushygiejniske principper kan, nok utilsigtet, give indtryk af en forældet, diagnoserelateret tilgang til forebyggelsen af smittespredning. De procedurerelaterede principper kunne med fordel have været præsenteret før sygdomsdelen, specielt da overvejelser over forebyggelse, meget relevant, indgår i flere cases.

Bogens kvalitet styrkes af at have referencer knyttet til afsnit eller kapitler, det teoretiske virusafsnit og ormeafsnittet dog undtaget. Hvor antallet af referencer overstiger nogle få, kunne det være en hjælp for læseren at have en henvisning i tekstforløbet til den aktuelle reference. Bogen må anses for at dække målgruppens pensum og kan anbefales til anvendelse i den danske sygeplejeundervisning.

København: Gads Forlag, 2003.

360 sider. Pris: 275 kr.

ISBN 87-12-03582-3