Skip to main content

Klinisk neuropsykologi

Albert Gjedde E-mail: gjedde@sund.ku.dk

26. mar. 2010
2 min.

FORFATTERE: Gade A, Gerlach C, Starrfelt R et alForlag: K_benhavn: Bogforlaget Frydenlund, 2009Sider: 593Pris: 499 kr.

ISBN: 978-87-7934-510-2

Den nye lærebog på dansk med titlen »Klinisk Neuropsykologi« er længe ventet og udfylder et stort hul i uddannelsen af fagfolk med indsigt i hjernens arbejde og viden om de mulige behandlinger. Der er gjort et stort arbejde af redaktørerne Anders Gade, Christian Gerlach, Rikke Starrfelt og Palle Møller Pedersen, som har allieret sig med de ypperste blandt danske neuropsykologer og kolleger i tilgrænsende discipliner. Som en kilde til de vigtigste grene af dette omfattende emne indbyder værket også til diskussion og debat.

Neuropsykologi har i mange år været en underprioriteret aktivitet i de miljøer i Danmark, hvor man beskæftiger sig med psykens relationer til hjernen. Det er der gode historiske forklaringer på, men heldigvis er vi nu kommet meget videre. Desværre er vi i alt væsentligt uvidende om, hvordan hjernen virker. Når vi ikke ved det, er det svært at forstå, hvordan psyken er indrettet, og hvordan psykiske lidelser behandles. Der er gjort mange uhyre vigtige observationer af klinisk og eksperimentel art, men syntesen af de mange løsrevne fund har langt hen ad vejen været spekulativ.

I sin opbygning i fire dele følger »Klinisk Neuropsykologi« en historisk linje, hvor første del indledes med en gennemgang af de neuropsykologisk betydende symptomer og observationer, som afslører sygdomme i hjernen, og herunder især sprogforstyrrelser. Dernæst følger i anden del en gennemgang af sygdomme med væsentlige neuropsykologiske manifestationer, som i virkeligheden gælder de fleste neurologiske og psykiatriske lidelser. Der afsluttes med to vigtige afdelinger om rehabilitering og metodegrundlag.

Her er et stort, værdifuldt og letlæst værk, som med udbytte kan læses af alle fagfolk med interesse for hjernen, men også i vidt omfang af andre, som ønsker at sætte sig ind i den nuværende viden om psykens afhængighed af forhold i hjernen.