Skip to main content

Klinisk reumatologi for ergoterapeuter og fysioterapeuter Danneskiold -Samsøe B, Lund H, Avlund K, eds.

1. nov. 2005
3 min.

Klinisk reumatologi for ergoterapeuter og fysioterapeuter er den første lærebog af sin art, der udgives i Danmark. Bogens målgruppe er primært ergo- og fysioterapeutstuderende i Danmark og i de øvrige skandinaviske lande.

Redaktionen har vægtet emner om rehabilitering højt og som følge deraf lagt vægt på tværfaglighed ved udarbejdelsen af kapitler, hvor dette er relevant.

Bogen virker imponerende med dens 800 sider og en forfatterliste på 63 personer. Bogens 51 kapitler dækker emnet bredt i to hovedafsnit. I en større generel del omtales den nødvendige basalviden om epidemiologi, patofysiologi m.v. samt de redskaber, som er nødvendige for at kunne tilbyde reumatiske patienter optimal diagnostik og behandling.

Med nævnte baggrund behandles i særskilte kapitler blandt mange emner forholdene ved muskel- og skeletsygdomme/skader i alderdommen, ved idræt og i arbejdsmiljøet, foruden emner om psykosomatiske forhold, etiske og pædagogiske overvejelser i velskrevne kapitler.

I den specielle del foretages i en række kapitler en mere traditionel gennemgang af de reumatiske sygdomme. Her skal redaktionen have ros for at have medtaget emner om rehabilitering af torturofre, den gravide reumatiske patient og seksualitet.

Bogens afsnit er i det store og hele velskrevet og dækkende, selvom det ikke kan undgås, at der i en så stor og ambitiøs førsteudgave kan peges på visse mangler og fejlprioriteringer ved disposition og emnebehandling. F.eks. omtales fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom på knap 18 sider, hvilket virker lidt rigeligt i forhold til visse andre emnegrupper, hvor der gøres mindre ud af diagnostik og behandling. Et eksempel herpå er kapitlet om reumatologia minor. Begrebet »reumatologia minor« defineres ikke og dækkes også i andre kapitler, f.eks. i kapitlet om reumatiske sygdomme i muskler. Hvis dette noget ældre begreb skal opretholdes (hvad det måske ikke bør), bør man kræve, at emnet i en større lærebog fremstår defineret, samlet og velunderbygget.

Ovennævnte bemærkninger ændrer ikke det indtryk, at bogen er et prisværdigt og brugbart initiativ, hvorfor man kan støtte redaktionens håb i forordet om, at bogen også vil være relevant for færdiguddannede terapeuter, plejepersonale, praktiserende læger samt andre specialer og faggrupper, som interesserer sig for rehabilitering af patienter med reumatiske sygdomme.

Redaktionens ønske om tværfaglighed fungerer i de fleste kapitler godt, men savnes i visse kapitler med enkeltforfatter, f.eks. i kapitlet om elektroterapeutiske teknikker, hvor f.eks. cost benefit analyser af de enkelte behandlingsformer kunne være interessant. Det er ikke nok at anbefale en behandling på baggrund af en større eller mindre påvist biologisk behandlingseffekt. Det må tillige vurderes, om den påviste behandlingseffekt i forbindelse med f.eks. ambulant behandling hos fysioterapeut er så stor, at behandlingen står i rimeligt forhold til udgiften for patient og samfund og til lægemidlets pris og bivirkninger, hvis medikamentel behandling overvejes.

De ovenfor anførte bemærkninger vil der let kunne rettes op på i næste udgave og ændrer ikke ved indtrykket af en imponerende bog, som kan anbefales til målgruppen.

København: Munksgaard Danmark, 2002.

800 sider. Pris:748 kr. ISBN 87-628-0215-1

Erik Martin Jensen