Skip to main content

Kliniske retningslinjer for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark

Professor Arne Astrup, Institut for Human Ernæring, Levnedsmiddelcentret, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. E-mail: ast @kvl.dk

31. okt. 2005
1 min.

En række videnskabelige selskaber har taget initiativ til at få udarbejdet en dansk version af »Kliniske retningslinjer for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom« baseret på europæiske guidelines, og den er blevet sendt ud til 8.300 læger. Flot initiativ, som fortjener al mulig ros.

Jeg skal kun gøre opmærksom på en lille oversættelses-svaghed, som måske kan forvirre nogle brugere.

I afsnittet med de generelle kostanbefalinger (p. 9), fremhæves det, at »højst 30% af kostens energiindhold bør stamme fra fedtstoffer«. Der burde have stået: »højst 30% af kostens energiindhold bør stamme fra fedt«. Det kan synes flueknepperi, men »fedtstoffer« udgør kun en mindre del af fedtindtaget, idet man ved fedtstof normalt forstår smør, margarine, olier og ikke f.eks. fedt i kød- og mælkeprodukter. Må fedtstofferne dække 30% af kostens energiindhold, vil det totale fedtindhold i kosten jo meget nemt komme op på både 50 og 60 energiprocent. Og det var vist ikke meningen. Det skulle være nemt at rette til næste oplag.