Skip to main content

Kognitiv adfærdsterapi ved depression. Manual til gruppebehandling

♠ Chefpsykolog Nicole K. Rosenberg E-mail: nicorose@rm.dk

6. mar. 2009
2 min.


Kognitiv adfærdsterapi er en af de former for psykoterapi, der har bedst effekt ved mild og moderat unipolar depression. Den er internationalt set grundigt undersøgt i kontrollerede kliniske undersøgelser. Hovedideen i kognitiv terapi er, at tænkningen kan producere, vedligeholde og forværre depressive symptomer. Det er en psykoterapiform, der egner sig til manualisering og til gruppebehandling. Målet med et kognitivt terapiforløb er, at patienten dels opnår bedring af den aktuelle lidelse, dels får kendskab til metoder, der fremover kan anvendes tilbagefaldsforebyggende.

Madsen et al's manual til kognitiv gruppeterapi er en vejledning til et 12-sessioners-forløb a to timer med 4-8 patienter og to terapeuter (psykolog/psykiater eller andre med uddannelse i kognitiv terapi). Manualen indledes med en kort introduktion til depression, kognitiv terapi, manualens anvendelse, forsamtale og rammer for behandlingen. Det understreges, at kendskab til såvel lidelse som terapiform er en forudsætning for anvendelse af manualen. Herefter følger en pædagogisk fint opbygget gennemgang af de enkelte sessioner: For hver session er der først et afsnit om formål og metoder, der skal præsenteres for patienten, herefter et afsnit om hjemmearbejde til næste session. Til hver session er der gode skemaer og modeller afbildet på hele sider lige til at kopiere og anvende som handouts til patienterne. Invitationen til dette understreges af manualens praktiske A4-format.

Eksempel: Session 5 har som overskrift Negative automatiske tanker. Patienterne lærer i denne session at identificere depressionsfremmende tænkning og gøres opmærksom på formålet med dette. I det følgende afsnit gennemgås den instruktion, patienterne skal have til at arbejde med dette hjemme. Et par kolonneskemaer, der kan anvendes hertil, følger med.

Forfatterne skriver indledningsvis, at manualen er udviklet i psykiatrisk regi med ambulante patienter, men at den vil kunne anvendes i andre sammenhænge også. Endvidere gør de opmærksom på, at jo mere trænet terapeuten er, jo mere fleksibelt kan manualen anvendes. Det kunne have været nævnt tydeligere, at terapiformen/manualen kan anvendes alene eller sammen med medikamentel behandling. Manualen er meget gennemarbejdet, og såvel indhold som form bærer præg af at være afprøvet i praksis, diskuteret og revideret mange gange.

Jeg vil varmt anbefale manualen som udgangspunkt for gennemførelse af gruppeterapi med depressive patienter.