Skip to main content

Konflikten mellem TERM- modellen og kronisk træthedssyndrom

Sygehjælper Vivian Hvenegaard, Årup. E-mail: hvenegaardsforlag@mail.tele.dk

18. jan. 2008
3 min.

Nyheden [1] om at Regionerne Nordjylland og Midtjylland vil integrere TERM-modellen i uddannelsen for læger, gør det relevant at fremhæve nogle konfliktpunkter i uddannelsesprogrammet i forhold til dens inklusion af Kronisk/Postviralt Træthedssyndrom/Myalgic Encephalomyelitis (ME/CFS ICD G93.3) [2].

TERM-modellen er ikke udviklet til målgruppen ME/CFS ICD G93.3, hvilket tydeliggøres i det grundlæggende forskningsmateriale.

I TERM-modellen afsløres en åbenlys mangel på faglig viden om ME/CFS, som af forfatterne anses for artificiel skabt. Den anbefalede behandling med psykofarmaka og motionsterapi kan medføre alvorlige og langvarige skader [3, 4]. Patienterne bør derfor ikke henvises til psykiatrisk behandling eller »takles« i sundhedssystemet, som TERM-modellen lægger op til. De skal behandles medicinsk og i almen praksis have vejledning i at leve med denne ofte alvorlige og invaliderende sygdom. ME/CFS-eksperterne påpeger, at patienter, der modtager adækvat behandling og vejledning i akutfasen og ved tilbagefald, har væsentlig bedre prognoser end de, der venter i årevis på udredning og diagnose, nogle bliver sågar helt raske. Regelmæssig kontrol for komplikationer og skærmende foranstaltninger i det daglige er essentielle. Det er altså centralt, at en tentativ diagnose stilles så tidligt i forløbet som muligt [3].

ME/CFS-patienterne i Danmark er i dag negligerede og står uden medicinsk behandling. ME/CFS minder om sklerose og post polio, og ny forskning har påvist enterovirus hos 82% af en gruppe patienter ved biopsi af mavesækken [5]. Talrige andre forskningsfund viser, at det omhandler en somatisk, alvorlig og behandlingskrævende sygdom. Der stilles i kontrast til funktionelle lidelser, strenge diagnostiske krav for at opnå diagnosen ME/CFS. Ingen regulære undersøgelser blandt veldefinerede ME/CFS-patienter har kunnet påvise psykiatrisk patogenese [4]. WHO har siden 1969 klassificeret sygdommen som en neurologisk lidelse. Denne klassifikation er verificeret af Sundhedsstyrelsen [2].

Der bør ligeledes nævnes, at brug af TERM-modellen heller ikke havde nogen effekt på helbredet hos de ca. 2.800 patienter i den undersøgelse, som Marianne Rosendal lavede i forbindelse med sin ph.d.-afhandling. TERM-modellens eneste positive effekt var, at lægerne efter uddannelsen følte mindre angst, vrede og usikkerhed i forhold til den patientgruppe, de diagnosticerede med funktionelle lidelser/somatisering.

I Norge er der netop afholdt International ME-kongres, med verdens førende ME-eksperter. Flere hundrede ansatte fra det norske sundhedsvæsen deltog. Den norske regering har i nationalbudgettet for 2008 foreslået ti senge til de mest syge ME-patienter, og der oprettes nu et ME-rådgivningscenter.

Der er i patientregi et stort ønske om lignende fremskridt i det danske sundhedssystem.


Referencer

  1. International pris til danske læger for det bedste uddannelsesprogram til læger. Region Midtjylland, 22. november 2007. www.sundhed.dk
  2. Hvenegaard V. Kronisk træthedssyndrom, en anerkendt neurologisk diagnose. Ugeskr Læger 2005;167:784-5
  3. Kreyberg S. Kronisk/postviralt utmattelsessyndrom. Tidsskr Nor Laegeforen 2004;124:2382-3.
  4. Carruthers et al. Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome: clinical working case definition, diagnostic and treatment protocols. Journal of Chronic Fatigue Syndrome 2003;11: 7-115.
  5. Chia JK, Chia YA. Chronic fatigue syndrome is associated with chronic enterovirus infection of the stomach. J Clin Pathol 2008;61:43-8.