Skip to main content

Kristiansen B, Sætren R. Behandling av kroniske sår. Procedyrehåndbok

Rolf Jelnes

1. nov. 2005
2 min.

Bogen er udarbejdet af et team ved Hedmark Sentralsygehus med to sygeplejersker i spidsen. Bogen er interessant, idet den angriber håndteringen af sår fra en anden synsvinkel og meget orienteret mod den behandlingsmæssige side, i det øjeblik diagnosen er stillet.

Den første sætning i bogen lyder da også: »I all sårbehandling er den bakenforliggende årsaken til såret avgjørende for hvilken behandling som skal sættes i verk«, eller sagt på en anden måde: Sørg for at der bliver stillet en diagnose.

Om principperne i sårbehandling fremhæves det, at der skal stilles et mål med sårbehandlingen samt at dette oftest vil være heling. Det fremhæves også, at så længe der er fremgang i sårbehandlingen, er der ingen grund til at ændre metode eller loyalitet over for den behandling, der er sat i værk.

De juridiske og etiske forhold beskrives: Den medicinske diagnose skal være stillet af en læge. Sårbehandlingen ordineres af læge. Lægen kan uddelegere udførelsen af sårbehandlingen til en sygeplejerske. Sygeplejersker, som kender proceduren og teknikken, kan udføre sårbandageskift og sårbehandling. Før behandlingen startes, skal sygeplejersken sørge for at patienten, eventuelt de nærmeste pårørende, modtager den information, der er nødvendig for at gennemføre behandlingen. Sygeplejersker har pligt til at melde fejl, skader eller uforudsete hændelser, som kan forekomme under behandlingen af patienten. Sygeplejersken har pligt til at dokumentere sin behandling.

Bogen beskriver herefter de tiltag, der er nødvendige for at man kan gennemføre en sådan procedure med begrundelser om, hvorfor man lige netop skal gøre sådan.

Bogen kan anbefales til personer, der oplærer eller er i oplæring inden for fagområdet sårheling, som et sygeplejeorienteret opslagsværk.

Oslo: Akribe Forlag, 2002.

240 sider. Pris: 365 NOK.

ISBN 82-7950-051-0