Skip to main content

Kronisk obstruktiv lungesygdom i Danmark. Overdiagnosticering eller underdiagnosticering

Dr.med. Ole F. Pedersen, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet. E-mail: ofp@mil.au.dk

4. jan. 2008
3 min.

I en nyligt publiceret artikel i Ugeskriftet af Løkke et al [1] analyseres Østerbroundersøgelsens resultater for prævalensen af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), defineret efter Global initiative for Obstructive Lung Disease (GOLD)-kriterierne. For det givne materiale bestående af 6.237 personer over 35 år blev det fundet, at i alt 14,3% havde diagnosen, hvilket ekstrapoleret til landsplan giver 436.000 personer. Det er ca. dobbelt så mange som tidligere estimeret. Blandt disse er 5,5% (166.000) i den mildeste gruppe (GOLD-gruppe 1). Af mange grunde er dette skøn behæftet med store fejl.

En meget væsentlig fejlkilde er, at man i den spirometriske diagnose anvender en fikseret cut off-værdi for luftvolumen i første udåndingssekund FEV1/total luftvolumen i en udånding (FVC) på 0,7. I ATS/ERS-rekommandationen [2] defineres normalitet ud fra den nederste normalgrænse (lower limit of normal (LLN)). FEV1/FVC falder imidlertid med alderen og ligger i den aldersgruppe, der her er tale om, under 0,7 og mere udtalt, jo ældre man bliver. I et studium med 25.408 personer viste det sig, at antallet af falsk positive blev ca. 30% [3, 4]. Derfor bør antallet af personer i GOLD-gruppe 1 reduceres tilsvarende, det vil sige med ca. 50.000, der fejlagtigt har fået stillet diagnosen KOL.

Kriteriet for obstruktion er FEV1/FVC < LLN og afhænger derfor af de anvendte referenceligninger, der kan variere utrolig meget [5], Der anbefales ikke specielle ligninger til brug i Europa [3], men da forfatterne til nærværende artikel anvender interne referenceligninger, burde disse også anvendes til beregning af LLN, der benyttes i stedet for FEV1/FVC = 0,7.

Ifølge GOLD-kriterierne skal målingerne foretages efter bronkodilatation for at undgå inklusion af astmapatienter. Forfatterne mener dog ikke, at det har nogen større betydning. Perez-Padilla et al [5] undersøgte i PLATINO-undersøgelsen 5.183 personer før og efter bronkodilatation og fandt, at prævalensen af FEV1/FVC < 0,7 faldt fra 22% til 14% (35%) efter bronkodilatation og med brug af relevante referenceværdier - altså ikke ubetydeligt. Dette kan medvirke til at øge antallet af falsk positive i nærværende undersøgelse. Så mon den estimerede prævalens af KOL er helt så høj, som forfatterne beregner?

Tilhængerne af GOLD-kriterierne vil fastholde cut off-værdien FEV1/FVC = 0,7, fordi den er enkel. Men hvad kan det nytte, at den er enkel, når den er forkert! Konsekvensen er, at ca. 50.000 mennesker i Danmark får stillet diagnosen KOL uden at have det!


Referencer

  1. Løkke A, Fabricius PG, Vestbo J et al. Forekomst af kronisk obstruktiv lungesygdom i København. Ugeskr Læger 2007;46:3956-60.
  2. Pellegrino R, Viegi G, Brusasco V et al. Interpretative strategies for lung function testing. Eur Respir J 2005;26:948-68.
  3. Falachetti E, Swanney MP, CrapoRO et al. Diagnosis of COPD. Thorax 2007;62:924-5.
  4. The pulmonaria group. www.spirxpert.com/GOLD.html /nov 2007.
  5. Pérez-Padilla R, Hallal PC, Vázquez-Garcia JC et al. Impact of bronchodilator use on the prevalence of COPD in population-based samples. COPD 2007;4:113-20.