Skip to main content

Ib Hessov har udgivet en livsbekræftende bog, som omhandler kunst på sygehuse illustreret ved Amtssygehuset i Århus. Bogen i A-4-format er æstetisk opsat på kvalitetspapir nødvendiggjort af gengivelsen af de pragtfulde, smukke moderne malerier, som sammen med arkitektoniske møbelinstallationer på overbevisende måde viser, hvad kunst kan gøre for miljøet på et sygehus, hvad enten det gælder indgangspartier, venteområder, sengeafsnit eller 6-timers-stuer.

Bogen er inspirerende og informativ med beskrivelser af baggrunden for indkøb og ophængning af de mange malerier og en beskrivelse af kunstnerne bag. Det er tydeligt, at Ib Hessov besidder stor viden om kunst og særlig den moderne billedkunst, som amtssygehuset er udsmykket med. Valget af moderne kunst skyldes de begrænsede økonomiske midler, som tildeles udsmykning af ældre sygehuse, og god billedkunst af unge kunstnere kan ofte erhverves til fornuftige priser. Det er derfor nødvendigt, at kunstindkøb foretages af personer med kunstindsigt og interesse og ikke af tilfældige folkevalgte politikere.

I bogen debatteres kunstens rolle i sygehusvæsenet fra personale- og patientvinkler, og som Healing architecture i indlæg af bl.a. Bjørn Nørgaard og ud fra BMJ's chefredaktørs debatindlæg Spend (slightly) less on health and more on the arts. Sammen med personcitater af fremtrædende kunstnere og kunsttkendere, tydeliggøres kunstens evne til at skabe debat og adspredelse ved at stimulere fantasi og følelser i en klinisk rationel verden. Sygehusvæsenet er rationelt, og der argumenteres for, at det irrationelle, repræsenteret ved kunsten, bør tildeles mere opmærksomhed og ressourcer. Mange danske sygehuse ligner discount-supermarkeder med ustruktureret rod. Et sygehus bør udstråle høj kvalitet, og ud over medarbejdernes kvalitet, er arkitektur og kunst hjælpemidler. Bogen giver eksempler på, hvordan dette kan gøres med beskedne midler og engageret langtidsplanlægning. Humoren i kunsten er repræsenteret ved et vidunderligt billede kaldet »Grundstødt forskning«, som er ophængt ved kirurgernes konferencerum. Billedet viser et træskib grundstødt mellem balderne på en person, der strudse-agtigt skjuler sit hoved i en spand. Træskibet har vind i sejlene men kommer ikke ud af stedet. På denne måde tvinges enhver, som passerer, til at vurdere forskningsindsatsen.

Bogen kunne med fordel indeholde referencer og uddybe den videnskabelige evidens for kunstens rolle i sundhed og sygdom, en rationel tilgang til det irrationelle.

Bogen kan varmt anbefales og bør læses og nydes af politikere, sygehusledelser og ansatte i sundhedssektoren som inspirationskilde til at forbedre og forskønne miljøet på danske sygehuse. Der er et spændende arbejde at gøre, og det er muligvis det egentlige formål med bogen.

Aarhus Universitetsforlag, 2005.

112 sider, indb., ill.

Pris: 198 kr.

ISBN 87-7934-249-3