Skip to main content

Kurser, specielt vedrørende demens

Tidligere landsbylæge Poul Brint-Nielsen, Gjerlev J. E-mail: brintnielsen@dadlnet.dk

12. aug. 2011
3 min.

InteressekonfLikter: ingen

Jeg følger stadig med i kursustilbuddene og har gjort det i mange år. Alle er relevante - både i Kursuskataloget og i Dagens Medicin.

Men et bestemt kursus glimrer stadig ved ikke at være kommet med; nemlig det eller de kurser, der beskriver, hvordan man håndterer demente og dementes pårørende. Den gruppe er hastigt voksende fra ca. 60.000 i dag og til ca. 170.000 om få år.

Det er tilsyneladende et felt, som praktiserende læger ikke har stor interesse i (lav prioritet). Patienterne slår, spytter, råber, er konfuse måske af for meget medicin osv.

Det er væsentligt, at man ved noget om sagen og ikke blot skriver medicin ud - med alle de bivirkninger medicin har - ren gift i mange tilfælde og mange gange til ingen verdens nytte.

Der findes endvidere adskillige samarbejdspartnere, f.eks. demenskoordinatorer, som man med stor glæde kan arbejde sammen med.

Jeg håber, at der kommer kurser i dette emne, og det behøver ikke at være i udlandet. Således kan PLO'er blive mere kvalificerede til at tage vare på den demente og så sandelig også den dementes pårørende.

> Svar:

Formand Lars G. Johansen, AMADEUS (det faglige udvalg for praktiserende lægers efteruddannelse). E-mail: Lars@dadlnet.dk

InteressekonfLikter: ingen

Tak for dit indlæg, Poul Brint-Nielsen. Det er rart at se, at du som medlem følger med i Lægeforeningens aktuelle kursusudbud samt kommer med konstruktive forslag til, hvad vi med fordel kan udbyde over for vore medlemmer..

Når vi i Lægeforeningen planlægger efteruddannelse, spiller flere parametre ind: Emnets relevans, dets egnethed i forbindelse med efteruddannelsesvirksomhed, og om der er nye og aktuelle emner på banen, er naturligvis helt centrale forhold, som vi drøfter i vores planlægning.

Hertil kommer forhold som efterspørgsel fra kursisterne, og hvordan det passer ind i vores curriculum og i vores generelle kursusprofil.

Der er nok ingen tvivl om, at du med dit forslag rammer et aktuelt emne og et forhold, der påvirker de fleste praktiserende læger. Lægeforeningen har - som du ganske rigtigt påpeger - hidtil ikke udbudt mange kurser i, hvordan man håndterer demente og dementes pårørende.

Lægedage - som er funderet i PLO og DSAM - har imidlertid både i 2009 og i 2010 haft kurser om demens og kurser, hvor demens indgik, f.eks. et gerontopsykiatrikursus. Kurserne var nu ikke specifikt fokuseret på håndteringen af dementes pårørende, men derimod på sygdom, årsag, behandling mv. samt afledte problemer som f.eks. tvangsforanstaltninger over for demente ældre.

For nylig udviklede Lægeforeningen - i samarbejde med DSAM - et e-lærings-kursus med titlen »Den skrøbelige hjerne«. Dette e-kursus omfatter også emner inden for rådgivning af patient og pårørende og kan findes i E-læringsportalen på www.laeger.dk under Kliniske kurser. Der er fri adgang til e-kurset. Der kræves altså ikke log-in.

Hvorvidt det kunne være egnet til at udbyde som et egentligt tilstedeværelseskursus - og om der vil være tilstrækkelig søgning til et sådant kursus - er noget, som vi vil tage med i overvejelserne.

Vi vil tage dit forslag op til overvejelse. Indtil da kan du og andre interesserede med fordel gennemføre e-kurset »Den skrøbelige hjerne«.