Skip to main content

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Bo Søndergaard Jensen, Lina Nordin, Uwe Harlacher og Bengt H. Sjölund har i en kronik i Ugeskrift for Læger [1] rettet en kritik mod en medicinsk teknologivurderings (MTV)-rapport om behandling og rehabilitering af posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) [2].

Vi har med interesse læst kronikken og de detaljerede kritikpunkter og må, efter involvering af forfatterne bag rapporten, fastholde, at rapporten opfylder Sundhedsstyrelsens kriterier for udarbejdelse af medicinske teknologivurderinger - den er en fremstilling af den på dette tidspunkt foreliggende evidens baseret på et systematisk litteraturstudie. Center for Kvalitet har anvendt Sundhedsstyrelsens »Metodehåndbog for medicinsk teknologivurdering« som basis for at udarbejde rapporten, som inden udgivelsen for godt tre år siden undergik både eksternt og internt review af førende eksperter. Rapporten blev præsenteret ved en national konference i regi af Danske Regioner i begyndelsen af 2009.

Den nuværende udrednings- og behandlingspraksis på PTSD-området i Psykiatrien i Region Syddanmark tager afsæt i MTV-rapporten. Den tre år gamle rapport udgør grundlaget for det behandlingskoncept, som Center for Traume og Torturoverlevere (CETT) har været pilotafdeling for i cirka to år. Konceptet er naturligvis suppleret med nyere evidens. Den praksiserfaring, der er opsamlet gennem årene, udgør dog størstedelen af det systematiske og tværfaglige koncept, vi arbejder efter i dag.

Anno 2011 får patienter hos CETT en multidisciplinær meget omfattende udredning. Udredningen bygger på forståelsen af det hele menneske (symptomplager, biopsykosociale resurser og relationsformer i familie og samfund). På det grundlag visiteres til et differentieret tværfagligt behandlingstilbud:

Patienter med de svageste psykosociale resurser tilbydes hovedsageligt behandling i hjemmet. Behandlingen vil typisk strække sig over 2-4 måneder i vores regi, og den efterfølges af en mere permanent kommunal indsats - eventuelt med supervision fra behandlingscentret.

Patienter på mellemniveau tilbydes gruppebehandling med supplerende individuelle samtaler. Gruppebehandlinger består af ti sessioner med fokus på psykoeduktion efterfulgt af 10-12 symptombekæmpende gruppesessioner. Parallelt mødes patienterne i gruppe med dels en specialuddannet fysioterapeut og dels en socialrådgiver. Desuden får patientgruppen individuelle sessioner med psykolog, fysioterapeut, socialrådgiver og psykiater. Den samlede behandlingstid inkl. opfølgning for patienter på mellemniveau af resurser er 12 måneder.

Patientgruppen med forholdsvis høje resurser får først tilbudt ti sessioners gruppeprogram. Dernæst individuelt traumefokuseret, eksponerende mentaliseringsbaseret behandling. Den individuelle behandling strækker sig over 9-18 måneder.

Psykofarmakologisk behandling følger for samtlige patienter evidens fra MTV-rapporten.

Implementeringen af udrednings- og behandlingskonceptet, der hviler på den oprindelige MTV-rapport samt nyere evidens og metoder, betyder, at eksterne og interne ventelister hos Psykiatrien i Region Syddanmark i dag er reduceret mærkbart.

Fortløbende yder vi en betydelig forskningsindsats på PTSD-området. Blandt andet er vi i gang med at udvikle og afprøve den praktiske anvendelighed og videnskabelige styrke af instrumenter til måling af effekten af behandling af traume- og torturoverlevere.

Den 1. september har vi med en konference i Vejle gjort status over den nyeste tværfaglige behandling af flygtninge med traumer. Her glæder vi os til via workshopper og oplæg at sætte fokus på erfaringer og perspektiver i arbejdet med mennesker med PTSD. Et arbejde, som Region Syddanmark nu også viderefører i en højt specialiseret funktion, der skal behandle soldater med svær posttraumatisk stress.


Referencer

  1. Jensen BS, Nordin L, Harlacher U et al. Hvordan er kvaliteten i de danske MTV-rapporter? Ugeskr Læger 2011;173:1676-7.
  2. Lund M, Sørensen JH, Christensen JB et. MTV om behandling og rehabilitering af PTSD - herunder traumatiserede flygtninge. Rapport. Medicinsk Teknologi Vurdering for Region Syddanmark, 2008.