Skip to main content

Kvalitetsnekrolog

Kvalitetsmodellen på sygehusene er aflivet - kan vi så håbe på mere kvalitet?

Læge Johannes Bjerre, Læborg
E-mail: johannesbjerre@hotmail.com

Interessekonflikter: ingen

21. maj 2015
2 min.

Kære kollegaer,

Vi har aflagt ed på, at vi samvittighedsfuldt skal give vores patienter den bedste behandling, og det er også blevet moderne at stille garantier for kvaliteten af vores behandling af patienterne. Vi er underlagt begrænsninger, og vores kollegaer, der passer dyrene, har en tangent mere at spille på end os, da dyrlægerne kan aflive håbløse tilfælde. Jeg har siden 2010 argumenteret for, at vi skulle gøre som vores kollegaer i dyreverdenen med et håbløst tilfælde: finde en afslutning for »Den danske kvalitetsmodel« [1]. Modellen bidrog til håbløs registrering, uden at den kunne dokumentere øget kvalitet. Kvalitetsmodellen på sygehusene er nu aflivet, men kan vi nu håbe på mere kvalitet for vores patienter?

Vi kan kun garantere vores patienter én ting: Med tiden vil det gå galt. Vores Sundhedsstyrelse beskriver, at det går galt tidligere i Danmark end i samtlige af de lande, vi ellers sammenligner os med [2]. Når det går galt for vores patienter, kan det skyldes forkert behandling, og erfaringsmæssigt har 9% af patienterne i kapellet været udsat for en klasse 1-fejl og burde have overlevet indlæggelsen [3]. I Danmark obduceres under 5% af patienterne, og således kan 95% af sundhedsvæsenets alvorligste fejl blive begravet, og eventuelle fejl kan gentages gang på gang.

Den tidligere regering havde i sin 2020-plan en kvalitativ målsætning om, at levetiden i Danmark skulle være blandt verdens ti højeste [2]. I den nuværende regerings 2020-plan er den kvalitative målsætning faldet bort, og der er i stedet et mål om at øge produktionen i sundhedsvæsenet [2]. Vores sundhedsminister påtager sig ikke ansvar og forklarer, at det er regionerne, der står for antallet af obduktioner [4].

Jeg synes, at det er bemærkelsesværdigt, at sundhedsministeren hverken har et mål for levetid eller antallet af fejl, der uopdaget kan begraves.

Vi har en pligt til at bruge alle de klassiske tangenter for at få kvaliteten til at spille, så vores patienter lever længere og alvorlige fejl ikke gentages. Risikerer vi, at det går med kvaliteten i sundhedsvæsenet som med supersygehusene – der spares, og vi kommer til at mangle den øverste etage? [5].

Referencer

LITTERATUR

  1. http://ugeskriftet.dk/debat/om-den-latterlige-danske-kvalitetsmodel (maj 2015).

  2. For en komplet referenceliste kan forfatteren kontaktes.

  3. Gallagher B, Burton EC, McDonald KM et al. Changes in rates of autopsy-detected diagnostic errors over time: a systematic review. JAMA 2003;289:2849-56.

  4. http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/suu/spm/41/svar/1167622/1415348.pdf (maj 2015)

  5. http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/godstrup-har-problemer-med-okonomien/ (maj 2015)