Skip to main content

Læg pinligheden på hylden: danske læger bør tale aktivt om inkontinens

Susanne Axelsen, formand for Kontinensforeningen, overlæge, ph.d., urogynækolog
E-mail: info@kontinens.dk
Interessekonflikter: ingen

23. jun. 2014
3 min.

Selvom man er læge, er der alligevel visse sygdomme, der er for tabubelagte at håndtere og snakke med patienterne om. Ja, det lyder utroligt, men det er rent faktisk konklusionen i en nordisk rapport, hvor 516 nordiske læger, heraf 104 fra Danmark, har medvirket i en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Kompas Kommunikation på vegne af Astellas Nordic. Her angiver fire ud af ti praktiserende læger, at inkontinens enten er omgivet af tabu, eller at det kan være svært at konfrontere patienten med sygdommen.

Hvis konklusionen i rapporten repræsenterer en snert af virkeligheden i det praktiserende danske lægelandskab, er der al mulig grund til at råbe vagt i gevær. Især fordi vi ved, at inkontinens rammer hver tiende person mellem fem og 90 år. Lidelsen er med andre ord meget udbredt.

Vi ved som forening også, hvor ekstremt tabubelagt inkontinens kan være for helt almindelige mennesker, da det kan have enorme konsekvenser både fysisk, psykisk og socialt. Nogle tør f.eks. ikke engang at bevæge sig uden for hjemmet, fordi de frygter at tisse i bukserne. Mange har derfor meget svært ved at tale om lidelsen. Selv med deres egen læge. Mange undlader helt at gøre det, mens der typisk går op til fem år for dem, der vælger at søge hjælp. Derfor er det uhyre vigtigt, at de danske læger er med til at åbne dialogen og signalere, at det er o.k. at tale om våde bukser, et ødelagt sexliv, lugtgener osv. Navnlig fordi en nordisk patientundersøgelse tidligere har vist, at 85 pct. af de inkontinente ville have ønsket, at lægen selv havde taget initiativ til at tale om deres inkontinens.

Specielt udtalte mange mænd, at det var pinligt og tabubelagt at tale om inkontinens og impotens, der er tæt forbundet med mandighedsfølelsen. Derfor går mændene ofte alene med deres problem, selvom det paradoksalt nok ofte er dem, der har størst behov for information og hjælp.

En lægefaglig vurdering af inkontinens er derfor essentiel for den videre behandling. En god og effektiv udredning er afgørende for det videre patientforløb. Her er der nu hjælp at hente i Kontinensforeningens Udredningsservice (telemedicin). Et fagligt redskab, der informerer om udredning, symptomer og behandling og instruerer i udfyldelse af væske-vandladnings-skema, DAN-PSS skema m.v. Dermed kan patienten hurtigt få afklaret årsagen til inkontinens og sammen med lægen i ligeværdig dialog få lagt en plan for en behandling.

Derfor lyder opfordringen fra Kontinensforeningen til de danske læger: kom ud af busken, læg tabuet på hylden og tal åbent og ærligt med navnlig de danske mænd om inkontinens. Det kan spare værdifuld tid og samfundet for milliarder i udgifter samt ikke mindst forbedre livskvaliteten drastisk hos den enkelte patient.