Skip to main content

Lægearbejde i Australien

Speciallæge Jørgen Steiner, Øster Assels. E-mail: jost@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Netop hjemkommet fra fem måneders ophold i Australien, finder jeg i stakken af post Ugeskrift for Læger fra 15.12.2003, hvor læge Torsten Bøttern beskriver et utilfredsstillende indtryk af sit møde med det vestaustralske Mediventure-projekt.

I dr. Felicity Jefferies svar, i samme nr., refererer hun til »another Danish locum ... that seems to be thoroughly enjoying his stay in Western Australia«. Det må så være undertegnede, da jeg var den første danske læge, som var ansat under Australian Medical Association (AMA) Locum Service. AMA havde i deres annonce opfordret ansøgerne til at være »flexible, adaptable, have a spirit for adventure and keen to see Australia«.

Mine forventninger til praksisarbejdet og mit møde med Australien og dets befolkning blev positivt imødekommet. Jeg havde arbejde fra første dag, efter en uges introduktions-kursus i Perth. Det havde de andre på holdet i øvrigt også, (læger fra Holland, Norge, Sydafrika og Canada).

Arbejdet »in the Outback« var en spændende udfordring, der blev afviklet uden de store problemer. Der var god støtte fra programkoordinatoren og erfarne sygeplejersker. Jeg arbejdede i minebyer i Vestaustralien med 400-500 km til nærmeste hospital. I akutte situationer kunne man kalde Royal Flying Doctor, dels for konsultation, dels for overførsel af patienter.

Dette kunne blive et langt indlæg om en stor og god oplevelse i mødet med landet og dets befolkning »down under«, men selvfølgelig vil jeg da give min kollega Torsten Bøttern ret i, at der er »obstacles and red tape« i den proces, det er at komme i gang med lægearbejde på den anden side af Jorden, men lykkes det, er det også »an adventure of a lifetime«. AMA's staff er i hvert tilfælde venlige og hjælpsomme m.h.t. at løse de problemer, der kan opstå.