Skip to main content

Lægeforeningen, WMA og sultestrejker: Next stop USA?

Speciallæge Mauri Johansson, Bording. E-mail: mauri@dadlnet.dk

7. dec. 2007
3 min.

Lægeforeningen har for nylig været vært ved World Medical Associations (WMA) generalforsamling [1]. I lederen omtales WMA af vor formand som »lægernes internationale etiske vagthund«. På mødet lykkedes det at få tilsagn fra Kinas lægeforening om, at den vil søge at få det forbudt at udtage organer fra henrettede fanger i transplantationsøjemed. Tidligere har WMA kritiseret Cuba, Zimbabwe og enkelte andre mindre lande for overtrædelser af WMA's love og har frikendt Israel. WMA har vedtaget Tokyo-deklarationen i 1975, der utvetydigt forbyder lægers medvirken i tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling. WMA har senest ved generalforsamlingen i Sydafrika i oktober 2006 strammet op på sin Malta-deklaration [2] fra 1991 ved at fastslå, at lægers medvirken ved tvangsfodring af fanger er uetisk og aldrig kan retfærdiggøres.

Men hvad oplever vi? USA har bevisligt i de senere år og fortsat udsat fængslede personer, som USA opfatter som terrorister, for tortur, grusom og nedværdigende behandling, blandt andet i Irak, Afghanistan og ikke mindst på USA's Guantanamo-base i Cuba. På basen har der bevisligt medvirket læger i tvangsfodring. Dette kan ikke være nogen hemmelighed for Lægeforeningen og Etisk Udvalg, idet problemet blev omtalt allerede i New England Journal of Medicine i 2006 [3] og nu senest i JAMA [4] og The Lancet [5]. Associated Press har i begge tilfælde formidlet oplysningerne til verdenspressen og tilføjet, at fangerne under tvangsfodringen siden 2006 spændes fast i dertil indrettede stole [6].

Faktum er, at der for tiden er ca. 22 fanger, der er i sultestrejke på Guantanamo. De 20 bliver tvangsfodret. Journalisten Sami al-Hajj blev sat i fængsel der i juni 2002 men har endnu ikke været stillet for en dommer. Han har sultet i mere end 270 døgn. Han er blevet tvangsfodret nær 500 gange [7]. Gentagne gange er føden havnet i lungerne. Man har også »glemt« glidemidlet. Den 13. september oplyser The Independent UK, at han er nær døden.

USA's lægeforening (AMA) ser ikke ud til at forholde sig til problemet. WMA's love er klare: Som i tilfældet Kina kan WMA's Council udbede sig en redegørelse fra AMA og selv foretage undersøgelser. Nationale lægeforeninger, der overtræder WMA's love, kan udsættes for disciplinære sanktioner, og WMA kan evt. ekskludere AMA.

Den danske lægeforening har ofte præget WMA's etiske arbejde. Var det ikke på tide, at man nu handler og formelt rejser problemet USA/AMA i WMA-regi og samtidig orienterer den danske offentlighed og regering om dette skridt? Formodningerne om, at den danske regering har medvirket til CIA's torturflyvninger, er måske en yderligere grund til, at i det mindste den danske lægestand nu viser rygrad og anstændighed i så alvorlig en sag som lægers ansvar for overholdelsen af menneskerettighederne herhjemme og i lande, man allierer sig med.


Referencer

  1. Jensen JW. International Lægeetik anno 2007. Ugeskr Læger 2007;169: 3349.
  2. WMA website. www.wma.net/e/policy/h31/.htm søgt 14. oktober 2007.
  3. Annas GJ. Hunger strikes at Guantanamo. N Engl J Med 2006;355:1377-82.
  4. Crosby et al.Hunger strikes, force feeding, and physicians' responsibilities. JAMA2007:563.
  5. Nicholl DJ et al. Biko to Guantanamo: 30 years of medical involvement in torture. Lancet 2007;370:828. www.thelancet.com
  6. Doctors blast Guantanamo treatment as unethical. Associated Press 2007, 1. august.
  7. Guantanamo. Systematisk chikaner er hverdag. Politiken 2007, 11. oktober.